Dworschák Ernő; Hegedűs Mihály: Kétdimenziós vékonyréteg-kromatográfia alkalmazása aminosavak spektrofotometriás és denzitometriás meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 2. pp. 79-85. (1970)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_02_079-085.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Verfasser arbeiteten die vollständige Trennung von 19 Aminosäuren auf einer Dünnschicht, einem Gemisch von Silicagel G und Cellulose MN 300 im Verhältnis 62 : 38 aus; Zur Entwicklung wurden in der ersten Dimension Isobutilalkohol 8 8%-ige Ameisensäure-Wasser 75 : 15 : 10, in der zweiten tertiäres Butanol-Methylaethylketon — 5%-ige Ammonialösung 50 : 30 : 20 als Laufmittel angewendet. 16 Aminosäuren im Konzentrationsbereich von 10 ~9 щпо1, getrennt auf der Dünnschicht, entwickelt mit — vermittels Cadmiunacetat stabilisiertem — Ninhydrin wurden a) Nach der Eluierung spektrophotometrisch durchschnittlich mit einer Genauigkeit von + 10%, b) vermittels direkter Densitometrie durchschnittlich mit einer Genauigkeit von + 2 0% bestimmt. The complete separation of 19 amino acids was worked out on a thin-layer composed of the 62 : 36 mixture of silicagel and cellulose MN 300. In the first dimension the chromatogram was developed with the mixture of isobutylalcohol — 8 8% formic acid — water (75 : 15 : 10), in the second dimension with terciary butanol — methyl ketone and 5% ammonia (50 : 30 : 20). 16 amino acids, falling in the 1 0 - 2 pM region of concentration, separated on thin-layer, and visualized by ninhydrin reagent, stabilized with cadmium acetate, were determined, after elution, with ± 10% accuracy by spectrophotometry. The same amino acids were determined by direct dosimetry, with +20% accuracy.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Application of two-dimensional thin-layer chromatography in amino acid determination by spectrophotometry or densitometry ; Anwendung der zweidimensionellen Dünnschichtchromatographie zur spektrophotometrischen und densitometrischen Bestimmung von Aminosä |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1970 |
Szám: | 2 |
Oldalak: | pp. 79-85 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81056/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Kromatográfia |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 84. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 15. 08:46 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 15. 08:46 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81356 |
![]() |
Tétel nézet |