Kétdimenziós vékonyréteg-kromatográfia alkalmazása aminosavak spektrofotometriás és denzitometriás meghatározására

Dworschák Ernő; Hegedűs Mihály: Kétdimenziós vékonyréteg-kromatográfia alkalmazása aminosavak spektrofotometriás és denzitometriás meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 2. pp. 79-85. (1970)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_02_079-085.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_02_079-085.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser arbeiteten die vollständige Trennung von 19 Aminosäuren auf einer Dünnschicht, einem Gemisch von Silicagel G und Cellulose MN 300 im Verhältnis 62 : 38 aus; Zur Entwicklung wurden in der ersten Dimension Isobutilalkohol 8 8%-ige Ameisensäure-Wasser 75 : 15 : 10, in der zweiten tertiäres Butanol-Methylaethylketon — 5%-ige Ammonialösung 50 : 30 : 20 als Laufmittel angewendet. 16 Aminosäuren im Konzentrationsbereich von 10 ~9 щпо1, getrennt auf der Dünnschicht, entwickelt mit — vermittels Cadmiunacetat stabilisiertem — Ninhydrin wurden a) Nach der Eluierung spektrophotometrisch durchschnittlich mit einer Genauigkeit von + 10%, b) vermittels direkter Densitometrie durchschnittlich mit einer Genauigkeit von + 2 0% bestimmt. The complete separation of 19 amino acids was worked out on a thin-layer composed of the 62 : 36 mixture of silicagel and cellulose MN 300. In the first dimension the chromatogram was developed with the mixture of isobutylalcohol — 8 8% formic acid — water (75 : 15 : 10), in the second dimension with terciary butanol — methyl ketone and 5% ammonia (50 : 30 : 20). 16 amino acids, falling in the 1 0 - 2 pM region of concentration, separated on thin-layer, and visualized by ninhydrin reagent, stabilized with cadmium acetate, were determined, after elution, with ± 10% accuracy by spectrophotometry. The same amino acids were determined by direct dosimetry, with +20% accuracy.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Application of two-dimensional thin-layer chromatography in amino acid determination by spectrophotometry or densitometry ; Anwendung der zweidimensionellen Dünnschichtchromatographie zur spektrophotometrischen und densitometrischen Bestimmung von Aminosä
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1970
Szám: 2
Oldalak: pp. 79-85
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81056/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Kromatográfia
Megjegyzések: Bibliogr.: 84. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 15. 08:46
Utolsó módosítás: 2023. szep. 15. 08:46
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81356
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet