Különböző körülmények között tárolt néhány nyers zöldségféle C-vitamintartalmának alakulása nyersen és főzés után

W. Jurics Éva: Különböző körülmények között tárolt néhány nyers zöldségféle C-vitamintartalmának alakulása nyersen és főzés után. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 2. pp. 87-97. (1970)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_02_087-097.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_02_087-097.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

The dehydro-ascorbic acid and total ascorbic acid content of 2 sorrel varieties 4 tomato varieties and 4 bell pepper varieties, in rew and cooked samples were determined as a function of time under various storage conditions. The method used was osazon-paper chromatography. The results show that the vitamin C content varied with varieties. Data on the loss of vitamin C content of the vegetables during storage for various periods and at various temperatures are given. The loss occurring on cooking is independent of the method of storage. The loss did not increase in cooked tomatoes and peppers during storage, but increased in sorrel. Die Verfasserin prüfte den Dehydroascorbinsäure- und Gesamtascorbinsäuregehalt von 2 Sauerampfer-, 4 Tomaten- und 4 grüner Paprika-Sorten unter verschiedenen Lagerungsbedingunge, roh und gekocht, in Abhängigkeit von der Lagerungszeit. Der Vitamin-C-Gehalt wurde mit der osazonpapierchromatographischen Methode bestimmt. Nach ihren Versuchsresultaten ist innerhalb der Gemüsearten der Vitamin-C-Gehalt der einzelnen Sorten verschieden. Sie stellte den Vitamin-C-Gehalt der untersuchten Gemüsen im Laufe einer Lagerung bei verschiedenen Temperaturen und verschieden langer Zeit fest. Der beim Kochen von Gemüse erfolgte Verlust an Vitamin-C ist von der Art der Lagerung unabhängig, nimmt mit der Lagerungszeit nur bei Sauerampfer-Sorten zu, bei Tomaten- und Paprika-Sorten nicht.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Vitamin-C Gehalt von einigen unter verschiedenen Umständen gelagerten rohen Gemüsesorten in rohem und gekochtenm zustande ; Vitamin C content of some raw and cooked vegetables as affected by various storage conditions
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1970
Szám: 2
Oldalak: pp. 87-97
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81056/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 96. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 15. 09:14
Utolsó módosítás: 2023. szep. 15. 09:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81358
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet