Besugárzott cukor vizsgálata mikrobiológiai szempontból

Vajda Ödön; Gál Ilona Emma: Besugárzott cukor vizsgálata mikrobiológiai szempontból. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 129-135. (1970)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_03_129-135.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_03_129-135.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

In festem kristallinischem Zustand bestrahlter Rübenzucker war mit einer Dosis von 2 Mrad praktisch sterilisierbar; die Dosis gewährte gegen Reinfektion keinen Schutz. Der mit dieser Dosis bestrahlte Zucker war in einer 4%-igen Konzentration, in einer Nährlösung gelöst, wirkungslos auf Bacillus cereus, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus plantarum und zweierlei Hefestämme; der mit 100 Mrad bestrahlte Zucker in einer Nährlösung aufgelöst, hemmte bei einer Konzentration von 4% das Wachstum der erwähnten Bakterienstämme in grösserem, bei einer Konzentration von 2% in geringerem Masse, blieb aber auf die Hefestämme ohne Wirkung. Auf festem (agarhaltigen) Nährboden übten die 4 und 2%-igen Lösungen des mit 2, sowie mit 100 Mrad bestrahlten Zuckers keinerlei mikrobiologische Wirkung auf die Bakterien- (В. cereus, B. subtilis) und Hefeteststämme aus. Practically germfree beat sugar could be obtained by a 2 Mrad irradiation in j solid cristalline state, this dose having, however, no protecting effect against recontamination. A 4% concentration in a liquid culture medium of the I sugar thus irradiated had no effect on the growth of B. cereus, L. mesentericus, L. plantarum and two yeast test-strains. The same concentration of sugar irradiated by 100 Mrad inhibited the growth of above bacterial strains more markedly, while a concentration of 2% showed a less marked effect. No antibiotic action on yeasts could be observed with either concentration. In a solid agar medium neither of these concentrations of sugar samples irradiated by 2 and 100 Mrad, resp., had any microbiological effect on bacterial (B. cereus, B. subtilis) or yeast strains. Une dose de 2 Mrad suffit á rendre pratiquement sterile le sucre de betterave irradié en état cristallin, ne protégeant toutefois pas contre une récontamination. Dans un milieu liquide de culture une concentration de 4 p. c. du sucre irradié á la mérne dose n’exer^a aucun effet sur la croissance de B. cereus, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus plantarum et deux souches de levure.Une teneur de 2% en sucre irradié á 100 Mrad suffit á rendre faiblement inhibiteur Ie milieu de culture quant á la croissance de susdites souches de bactéries, cet effet étant encore plus prononcé á une teneur de 4 p. c. de sucre, tandis que nulle action antibiotique ne se fit observer envers les Ievures. Dans un milieu solide de gélose les teneurs de 4 et de 2 p. c. en sucre irradié á 2 et á 100 Mrad respectivement, furent également inactifs envers la croissance des bactéries (B. cereus, B. subtilis) et des levures.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Microbiological study of irradiated sugar ; Mikrobiologische Untersuchungen mit bestrahltem Zucker
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1970
Szám: 3
Oldalak: pp. 129-135
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81057/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 134. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 15. 09:52
Utolsó módosítás: 2023. szep. 15. 09:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81362
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet