Nedelkovits János; Wöller László: Sikérfehérjék C-terminális aminosavainak vizsgálata III. : a gliadin C-terminális aminosavainak meghatározása karboxipeptidázos eljárással. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 6. pp. 281-285. (1970)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_06_281-285.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Verfasser bauten im Laufe ihrer Untersuchungen über C-terminale Aminosäuren von Klebereiweisstoffen die alkohollöslichen Eiweiss-stoffe mit Carboxipeptidase ab. Die aus Weizenmehl BL 112 bereitete alkohollösliche Klebereiweissfraktion wurde 8 Stunden lang der Wirkung des Enzyms ausgesetzt und die freigewordenen Aminosäuren zu DNF-Derivaten umgesetzt. Die entstandenen Produkte wurden chromatographisch identifiziert. Im Laufe der Abbauung mit Carboxipeptidase konnten dünnschichtchromatographisch 8 C-terminale Aminosäuren nachgewiesen werden (Serin, Glycin, Threonin, Alanin, Phenylalanin, Tyrosin, Valin und Leucin). In the course of the investigation of the C-terminal aminoacids of gluten proteins, proteins soluble in ethanol were degraded by carboxypeptidase. The ethanol-soluble protein fraction of gluten prepared from wheat flour of type BL 112 has been subjected to enzymatic decomposition for 8 hours, and the liberated aminoacids converted into dinitrophenyl derivatives. The formed products were identified by chromatography. In the course of the decomposition by carboxypeptidase, eight C-terminal aminoacids (serine, glycine, threonine, alanine, phenylalanine, tyrosine, valine and leucine) were detected by thin layer chromatography. La décomposition ä la carboxypeptidase des protéines solubles en alcool a été effectuée afin d’étudier les aminoacides C-terminaux des protéines du gluten. On a hydrolysée la fraction soluble en alcool de la protéine du gluten préparée de la faríné de froment BL 112 par voie enzymatique pendant 8 heures. Ensuite on a transformé les aminoacides libérés en dérivés DNP. Les produits formé ont été identifiés par Chromatographie. Lors de la décomposition ä la carboxypeptidase on a décelé par Chromatographie en couches minces 8 aminoacides C-terminaux (sérine, glycine, thréonine, alanine, phénylalanine, tyrosine, valine et leucine).
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Investigation into C-terminal amino acids of gluten proteins |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1970 |
Szám: | 6 |
Oldalak: | pp. 281-285 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81059/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 284. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 15. 13:56 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 15. 13:56 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81382 |
![]() |
Tétel nézet |