Nedelkovits János and Wöller László: Sikérfehérjék C-terminális aminosavainak vizsgálata III. : a gliadin C-terminális aminosavainak meghatározása karboxipeptidázos eljárással. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 6. pp. 281-285. (1970)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_06_281-285.pdf Download (1MB) |
Abstract
Die Verfasser bauten im Laufe ihrer Untersuchungen über C-terminale Aminosäuren von Klebereiweisstoffen die alkohollöslichen Eiweiss-stoffe mit Carboxipeptidase ab. Die aus Weizenmehl BL 112 bereitete alkohollösliche Klebereiweissfraktion wurde 8 Stunden lang der Wirkung des Enzyms ausgesetzt und die freigewordenen Aminosäuren zu DNF-Derivaten umgesetzt. Die entstandenen Produkte wurden chromatographisch identifiziert. Im Laufe der Abbauung mit Carboxipeptidase konnten dünnschichtchromatographisch 8 C-terminale Aminosäuren nachgewiesen werden (Serin, Glycin, Threonin, Alanin, Phenylalanin, Tyrosin, Valin und Leucin). In the course of the investigation of the C-terminal aminoacids of gluten proteins, proteins soluble in ethanol were degraded by carboxypeptidase. The ethanol-soluble protein fraction of gluten prepared from wheat flour of type BL 112 has been subjected to enzymatic decomposition for 8 hours, and the liberated aminoacids converted into dinitrophenyl derivatives. The formed products were identified by chromatography. In the course of the decomposition by carboxypeptidase, eight C-terminal aminoacids (serine, glycine, threonine, alanine, phenylalanine, tyrosine, valine and leucine) were detected by thin layer chromatography. La décomposition ä la carboxypeptidase des protéines solubles en alcool a été effectuée afin d’étudier les aminoacides C-terminaux des protéines du gluten. On a hydrolysée la fraction soluble en alcool de la protéine du gluten préparée de la faríné de froment BL 112 par voie enzymatique pendant 8 heures. Ensuite on a transformé les aminoacides libérés en dérivés DNP. Les produits formé ont été identifiés par Chromatographie. Lors de la décomposition ä la carboxypeptidase on a décelé par Chromatographie en couches minces 8 aminoacides C-terminaux (sérine, glycine, thréonine, alanine, phénylalanine, tyrosine, valine et leucine).
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Investigation into C-terminal amino acids of gluten proteins |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1970 |
Number: | 6 |
Page Range: | pp. 281-285 |
Language: | Hungarian, English, German, French, Russian |
Publisher: | Lapkiadó Vállalat |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81059/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 284. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 15. 13:56 |
Last Modified: | 2023. Sep. 15. 13:56 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81382 |
Actions (login required)
View Item |