Hazai búzákból készült lisztek lipidjeinek vizsgálata I. : gliceridek és zsírsavösszetételük

Lásztity Radomir; Monori Sándor; Vincze Elek: Hazai búzákból készült lisztek lipidjeinek vizsgálata I. : gliceridek és zsírsavösszetételük. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 20-24. (1971)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_01-02_020-024.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_01-02_020-024.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser beschäftigten sich mit der Untersuchung der Lipide des einheimischen Weizenmehles BL 112. Die Lipide wurden mit Petroläther extrahiert. In den nach entsprechender Trennung gewonnenen Glyceriden wurden mittels Gaschromatographie die qualitativen und quantitativen Kennzahlen der Fettsäuren bestimmt. Mittels eines Berechnungsverfahrens wurden auch die prozentuellen Mengen der 4 Glyceridgrundtypen bestimmt. The study deals with the investigation of the lipids in the Hungarian wheat flour BL 112. Lipids were extracted by the petroleum ether method. In the glycerides adequately separated, the qualitative and quantitative data of fatty acids were established by gas chromatography. Also the percentage amounts of the four basic types of glycerides were established by calculation. Les auteurs s’occupent de-l’analyse des lipides de la farine du froment Hongrois BL 112. L’extraction des lipides s’est effectuée par la méthode ä l’éther de pétrole. Dans les glycérides séparés convenablement, on a déterminé la qualité et la quantité des acides gras. On a calculé le pourcentage des 4 types principaux de glycérides.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Prüfung der Lipide von aus einheimischen Weizen bereiteten Mehlen I. : Glyceride und deren Fettsäurezusammensetzung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1971
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 20-24
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81060/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 23. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 15. 14:35
Utolsó módosítás: 2023. szep. 15. 14:35
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81390
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet