Ionizáló sugárzással csírázásgátolt burgonya szolaninképződése I.

Lindner Károly; Lindnerné Szotyori Katalin: Ionizáló sugárzással csírázásgátolt burgonya szolaninképződése I. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 25-29. (1971)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_01-02_025-029.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_01-02_025-029.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser bestimmten den Solaningehalt von aus einer Strahlenquelle Co60 mit einer Dosis von 10 Krad behandelten, sowie Kontrollkartoffeln. Aufgrund der Ergebnisse kann festgestellt werden, dass unter Einwirkung der zur Keimungshemmung der Kartoffeln angewendeten geringen ionisierenden Strahlendosen (10 Krad) - ausser Verlängerung der Lagerfähigkeit und ausser der Keimungshemmung-auch der Solaningehalt im Vergleich mit den Kontrollproben erheblich geringer ist und unter dem — von gesundheitlichem Standpunkte aus — entsprechenden Niveau gehalten werden kann. The solanine content of batches of potatoes treated with a G0Co radiation source by a dose of 10 Krad and that of untreated controls was determined after storage at 8°C and exposure to diffuse light for two weeks. The results proved that on the effect of the low doses of ionizing radiations (10 Krad) applied for the inhibition of potato germination, in addition to the inhibition of germination and the lengthening of the storage period, also the solanine content of potatoes essentially decreased, and could be kept below a level quite safe from hygienic aspects. Les auteurs ont effectué le dosage de la teneur en solanine des pommes de terres irradiées d’une dose de 10 Krad d’une source de radiations Co60, ainsi que des témoins non-irradiés aprés stcokage a 8°C suivi d’un traitement ä lumiére diffuse pendant deux semaines. Les résultats permettent de conclure que les faibles doses de radiations ionisantes (10 Krad) employées afin d’inhiber la germination, non seulement augmentent la stockabilité et empechent la germination, mais entrainent — comparé au témoin — une teneur beaucoup plus faible en solanine. Ainsi, l’irradiation permet de tenir la teneur en solanine sur un niveau qui ne dépasse pás la sécurité hygiénique.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Solaninbildung von mittels ionisierender Strahlung keimungsgehemmten Kartoffeln ; Solanine formation in potatoes treated with ionizing radiation to inhibit their germination
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1971
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 25-29
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81060/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 28. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 15. 14:40
Utolsó módosítás: 2023. szep. 21. 15:47
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81391
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet