Wagner Attila; Fábián Attila; Dobos Kovács Mária; Magyar Károly: Néhány fertőtlenítőszer összehasonlító vizsgálata tejipari szempontból, különös tekintettel a jodofórokra. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 71-82. (1971)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_01-02_071-082.pdf Letöltés (4MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Verfasser untersuchten Togo 51, Tagonin, Nitrogenol, Natriumhypochlorit, Dichinol RA und die Jodophoren von milchindustriellem Standpunkte aus. Sie stellten fest, dass von milchindustriellem Standpunkte aus, abgesehen von den aktiven Chlorpräparaten (Natriumhypochlorit, Dichinol RA) die Jodophore vorteilhafter sind, da durch ihre Anwendung die praktische Sterilität erreicht werden kann und die milchindustrielle schadhafte Pseudomonas aeruginosa sowie die Spaltpilze durch ihre 1%-ige Lösung sofort, die Fadenpilze aber in 1. Stunde vernichtet werden. Im Falle ihrer Anwendung kann die nachträgliche Vermehrung an den Oberflächen in 24 Stunden, durch Anwendung der in der Arbeit beschriebenen Reinigungs- und Desinfektionsverfahren auf das Minimum vermindert werden. The disinfectants Tego 51, tagonine, nitrogenol, sodium hypochlorite, Dichinol RA and the iodophores were examined from the aspect of industrial use. It was found that from the aspect of milk industry (aside from the agents containing active chlorine such as sodium hypochlorite, Dichinol RA) the use of iodophores is more favourable since practically complete sterility can be attained, and their 1% solution instantaneously kills Pseudomonas aeruginosa detrimental from the aspect of milk industry and the Schizomycetes while the Hypomycetes are killed within an hour. On applying iodophores, subsequent multiplication on the surface of plant equipment in 24 hours can be reduced to a minimum extent by using the cleansing and disinfecting operations specified by the author. Les auteurs ont soumis ä I’examen du point de vue industriel les antiseptiques Tego 51, Taginine, Nitrogenol, l’hypochlorite de soude, le Dichinol RA et les iodophores. Ón a établi qu’ä part des préparations auchlore actif (come le sont l’hypochlorite de soude ou le Dichinol RA) les iodophores sont plus avantageux du point ve vue de l’industrie laitiére, parce que leur utilisation permet d’atteindre une stérilité pratique. En outre, les solutions d’une concentration de 1 p. c. de ces antiseptiques tuent les microorganismes nocifs comme le sont Pseudomonas aeruhyphomycétes dans une heure. Leur tiulsation permet aussi de diminuer au minimum la croissance ultérieure observéeen24 heures sur les surfaces traitées des méthodes de nettoyage et de stérilisation décrites dans la publication.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Vergleichende Untersuchung einiger Desinfizienten von milchindustriellem Standpunkte mit besonderer Rücksicht auf die Jodophoren |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1971 |
Szám: | 1-2 |
Oldalak: | pp. 71-82 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81060/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 80-81. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 15. 15:23 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 15. 15:23 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81398 |
Tétel nézet |