A turbidimetria elvén működő Milko-tester zsírvizsgáló készülék tejipari alkalmazása

Borsi Miklósné; Varga Györgyné: A turbidimetria elvén működő Milko-tester zsírvizsgáló készülék tejipari alkalmazása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 157-163. (1971)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_03_157-163.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_03_157-163.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser stellten auf experimentellem Wege fest, dass die Genauigkeit des Milko-tester II. Apparates zur Fettbestimmung präzise routinemässige Arbeit für individuelle und gemischte, bzw. pasteurisierte Milch, sowie einzelne Milchprodukte gestattet. Die gelbe Farbe der mit Kaliumbichromat konservierten Milchproben, sowie der Eiweiss-und fettfreie Trockensubstanzgehalt der Proben, Erwärmung und die aufgezählten Konservierungsmittel beeinflussen die Messung nicht. Säuregradgrenze der untersuchbaren Milchproben: 9,0 SH Die Fettbestimmung mit dem Milko-tester wurde zwecks Tierauslese und Nachkommenkontrolle von den meisten Staaten in Europa und der USA als offizielle Methode akzeptiert. Ihre Einführung als Grundlage der Milchpreis-Zahlung ist in den europäischen Ländern zurzeit im Gange. Investigations carried out concerning the accuracy of the milk fat analyzer instrument Milko-tester II proved that it is suitable for the exact laboratory routine tests of individual and mixed milk samples, pasteurized milk, and certain dairy products. The data of measurement are not Vaffected bythe yellow tint of the milk samples preserved by potassium dichromate, by the protein- and fatfree dry matter content of the milk samples, by heating and by the listed preserving agents. The limit of acidity of the tested milk samples is 9.0° SH. Fat analysis by the Milko-tester instrument has been accepted for the purposes of animal selection and progeny testing by the European countries and by most states of USA as an official method. Its recognition as a basis of milk price in the European countries is for the time being in progress. Les auteurs ont établi que l’exactitude de l’appareil Milko-Tester II qui sert ä la détermination de la teneur en graisse du Iáit, se prete ä la détermination routine exacte du Iáit individuel et melange, du Iáit pasteurisé et de quelques produits laitiers. La couleur jaune des échantillons conservés au bichromate de potassium, ainsi que la matiére séche du Iáit déprotéinisé et dégraissé, le chauffage, ainsi que les produits conservateurs spécifiés dans la publication n’influencent pás la détermination. Le degré d’acidité limité des échantillons ä mesurer est 90°SH. La plupart des états de TEurope et des Etats Unis ont approuvé comme méthode officielle la détermination des graisses avec l’appareil Milko-Tester pour le cfioix des animaux et le controle des descendants. L’approbation de la méthode comme base du prix du Iáit est en cours d’exécution dans les états européens.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Milch Industrielle Anwendung des aufgrund des turbidimetrischen Prinzips funktionierenden, wertbestimmenden Milka-tester Apparates ; Use in the dairy industry of the fat analyzer Milko-tester based on the principle of turbidimetry
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1971
Szám: 3
Oldalak: pp. 157-163
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81061/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Tejipar
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 18. 08:52
Utolsó módosítás: 2023. szep. 18. 08:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81408
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet