Wagner Attila: A normál és a kóros juhtej klorid ion-tartalma. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 279-282. (1971)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_05-06_279-282.pdf Download (1MB) |
Abstract
Verfasser untersuchte den Chlorid-Ion Gehalt von normaler und pathologischer Schafsmilch mit der Schalmprobe, mit merkurimetrischer Titrierung und biometrischer Auswertung. Er fand im Falle einer normalen Milchabsonderung im Durchschnitt einen Grenzwert von 77 mg%, bei pathologischer einen solchen von 140 mg% bzw. noch höherlicgend. The contents of chloride ions in normal and pathological ewe-milk were established by the Schalm test, by mercurimetric titration and by biometrical evaluation. On the basis of the obtained results, an average chloride content of 77 mg% was calculated for normal ewe-milk, and that of 140 mg% or above this level for pathological ewe-milk. L’auteur s’occupe dans sa publication de la teneur en ions Cl- du lait de brebis normal et pathologique dönt le dosage s’effectue par l’épreuve Schalm, par titration mercurimétrique et par évaluation biometrique. La valeur moyenne normale établie est 7 7 mg%, tandis que dans le lait pathologique eile correspond ä 140 mg%.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Der Chlorid-Ion Gehalt von normaler und pathologischer Schafsmilch ; Contents of chloride ions in normal and in pathological ewe-milk |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1971 |
Number: | 5-6 |
Page Range: | pp. 279-282 |
Language: | Hungarian, English, German, French, Russian |
Publisher: | Lapkiadó Vállalat |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81063/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 282. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 18. 12:47 |
Last Modified: | 2023. Sep. 18. 12:47 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81426 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |