Aczél Attila; Selmeci György; Noske Ottó; Marik Mária: Butilhidroxitoluol (BHT) kimutatása és meghatározása étkezési sertészsírban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 129-134. (1972)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_03_129-134.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Verfasser wendeten zum Nachweis von Butylhydroxitoluol (BHT) in Tafel-Schweineschmalz die Methode von Würziger und Chandra an. Der Nachweis beruht auf der Farbreaktion des BHT mit 2,6-Dichlorchinon-Chlorimid in alkoholischer KOFI Lösung. Für die quantitative Bestimmung des BHT arbeiteten die Verfasser eine neue Methode aus, welche die Kontrollierung des BHT-Gehaltes von Schweinefett mit genügender Genauigkeit, zuverlässig ermöglicht. The method of Würziger and Chandra was used for the detection of butyl hydroxytoluene (BHT) in pig fat for human consumption. The detection is based on the colour reaction of BHT with 2,6-dichloroquinone chloroimide in ethanolic potassium hydroxide solution. For the quantitative determination of BHT in pig fat a novel method was developed that proved to be suitable for checking the BHT content of pig fat in a reliable way with an appropriate accuracy.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Detection and determination of butylhydroxytoluene (BHT) in pig fat for human consumption ; Nachweis und Bestimmung von Butylhydroxitoluol (BHT) in Tafel-Schweineschmal |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1972 |
Szám: | 3 |
Oldalak: | pp. 129-134 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81065/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 134. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 18. 15:33 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 18. 15:33 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81447 |
Tétel nézet |