Butilhidroxitoluol (BHT) kimutatása és meghatározása étkezési sertészsírban

Aczél Attila; Selmeci György; Noske Ottó; Marik Mária: Butilhidroxitoluol (BHT) kimutatása és meghatározása étkezési sertészsírban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 129-134. (1972)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_03_129-134.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_03_129-134.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser wendeten zum Nachweis von Butylhydroxitoluol (BHT) in Tafel-Schweineschmalz die Methode von Würziger und Chandra an. Der Nachweis beruht auf der Farbreaktion des BHT mit 2,6-Dichlorchinon-Chlorimid in alkoholischer KOFI Lösung. Für die quantitative Bestimmung des BHT arbeiteten die Verfasser eine neue Methode aus, welche die Kontrollierung des BHT-Gehaltes von Schweinefett mit genügender Genauigkeit, zuverlässig ermöglicht. The method of Würziger and Chandra was used for the detection of butyl hydroxytoluene (BHT) in pig fat for human consumption. The detection is based on the colour reaction of BHT with 2,6-dichloroquinone chloroimide in ethanolic potassium hydroxide solution. For the quantitative determination of BHT in pig fat a novel method was developed that proved to be suitable for checking the BHT content of pig fat in a reliable way with an appropriate accuracy.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Detection and determination of butylhydroxytoluene (BHT) in pig fat for human consumption ; Nachweis und Bestimmung von Butylhydroxitoluol (BHT) in Tafel-Schweineschmal
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1972
Szám: 3
Oldalak: pp. 129-134
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81065/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 134. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 18. 15:33
Utolsó módosítás: 2023. szep. 18. 15:33
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81447
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet