Szintetikus szerves élelmiszer-színezékek vékonyrétegkromatográfiás vizsgálata

Rőmer Károly; Szőnyi Jánosné: Szintetikus szerves élelmiszer-színezékek vékonyrétegkromatográfiás vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 143-146. (1972)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_03_143-146.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_03_143-146.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die in Ungarn zur Färbung von Lebensmitteln zumeist verwendete, genehmigte synthetische organische Farbstoffe sind: Amaranth, Neucoccin, Tartrazin, Säuregelb, Indigokarmin, Brillantschwarz, sowie das für einzelne konservindüstrielle Produkte genehmigte Erythrosin. Die Verfasser geben eine zu deren Identifizierung und Trennung aus Gemischen geeignete dünnschichtchromatographische Methode bekannt. Es wird ein System bestehend aus sechs verschiedenen Schichten und Laufmitteln besprochen vermittels dessen die Identifizierung durchgeführt wird. Auch wird eine Tabelle für R^ Werte, sowie andere Tabellen zur Auswahl des für die Untersuchung am meisten geeigneten dünnschichtchromatographischen Systems angegeben.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Investigation of synthetic organic dyes for foods by thin layer chromatography ; Dünnschichtchromatographische Untersuchung synthetischer organischer Lebensmittelfarbstoff
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1972
Szám: 3
Oldalak: pp. 143-146
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81065/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszer-színezékek
Megjegyzések: Bibliogr.: 146. p. ; összefoglalás német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 18. 15:54
Utolsó módosítás: 2023. szep. 18. 15:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81449
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet