Tartósítóipari adalékanyagok mikrobiológiai szennyezettségének vizsgálata

Gál Ilona Emma; Vajda Ödön: Tartósítóipari adalékanyagok mikrobiológiai szennyezettségének vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 4. pp. 213-218. (1972)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_04_213-218.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_04_213-218.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser prüften die mikrobiologische (nichtpathogene) Kontamination von einigen in der konservierenden Industrie öfters angewendeten Zuschlagstoffen: von Gewürzen, Semmelbrösel und Zucker und berichten über die erhaltenen Resultate. Die aus dem Handel genommenen Gewürz-und Semmelbröselproben wurden auf Gesamtkeimgehalt und Schimmel, die aus fleischindustriellen Betrieben genommenen Gewürzproben ausserdem auch auf hitzebeständige und proteolytische Keime untersucht. Die Kontamination der Kristallziicker proben mit meaussophilen Keimen und thermophilen Sporen wurde nach ausländischen Normen gewertet, und auch mit früheren einheimischen Angaben verglichen. Of the additives generally applied in the preserving industry, the microbiological pollution of spices, bread crumbs and sugar was investigated and the data concerning contaminations are presented. In the samples of spices and bread crumbs withdrawn from the market total germ counts and moulds were examined, the spices sampled in the meat industry were investigated in addition to these also in respect of thermophilic and proteolytic organisms. Contamination of samples of granulated sugar by mesophilic and thermophilic spores was evaluated according to standards adopted abroad, and the data compared with earlier data established in Hungary.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Untersuchung der mikrobiologischen Kontamination konzervindustrieller Zuschlagstoff ; Investigation of microbiological contamination of additives for the preserving industry
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1972
Szám: 4
Oldalak: pp. 213-218
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81066/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia, Adalékanyag - élelmiszeripar
Megjegyzések: Bibliogr.: 218. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 19. 10:30
Utolsó módosítás: 2023. szep. 19. 10:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81464
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet