Széndioxid-tartalom meghatározási módszerek összehasonlítása

Exterde Sándor: Széndioxid-tartalom meghatározási módszerek összehasonlítása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 293-298. (1972)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_05-06_293-298.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1972_05-06_293-298.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Arbeit weist darauf hin, dass bei der Untersuclumg von Erfrischungsgetränken mit hohem Kohlendioxidgehalt (über 4,0 g/1) CO, Verluste auftreten. Zur Schätzung der Grösse des Verlustes wird ein theoretischer Zusammenhang abgeleitet. Der aufgrund dieses Zusammenhanges berechenbare Verlust wurde auch durch vergleichende Messungen bestätigt. Demzufolge scheinen die den Kopfdruck unmittelbar in der Flasche messenden Methoden zuverlässiger, obzwar ihre Genauigkeit stark begrenzt ist. It is pointed out that at the investigation of carbonated soft drinks with a high content of carbon dioxide (over 4.0 g/liter), losses of CO, occur during the sucking off procedure. A theoretical correlation was developed for estimating the value of this loss. The value of this loss (of about 20%) that can be calculated by means of the developed correlation was proved also by comparative measurements. Therefore the methods where the head pressure is measured directly int he flask must be considered to be more reliable even if their accuracy is strongly limited. L’auteur met en relief que lors de Panalyse des boissons rafraichissantes de teneur élevée en oxyde carbonique (au-dessus de 4,0 g/1) des pertes de CO, ont lieu, si Fon effectue les prélévements ä suction. II déduit une corrélation théorique pour l’estimation du taux des pertes. Les pertes (d’environ 20 p. c.) calculées ä partir de la corrélation se faisaient prouver aussi par des mesurages comparés, par conséquent, il faut consiclérer les méthodes mesurant la pression de tété directement dans la bouteille malgré leur exactitude limitée comme plus süres.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Vergleichung von Methoden zur Gehaltsbestimmung von Kohlendioxid ; Comparison of methods for the determination of carbon dioxide
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1972
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 293-298
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81067/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 297. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 19. 13:18
Utolsó módosítás: 2023. szep. 19. 13:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81475
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet