Fűszer oleorezinek acetontartalmának gázkromatográfiás meghatározása

Örsi Ferenc: Fűszer oleorezinek acetontartalmának gázkromatográfiás meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 35-42. (1973)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_01-02_035-042.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_01-02_035-042.pdf

Download (2MB)

Abstract

Der Verfasser arbeitete zur Bestimmung des restlichen Acetongehaltes der mit dem Extraktionsmittel Aceton bereiteten Gewürz-Oleoresine eine gaschromatographische Methode aus. Die Isolierung des Acetons erfolgt vermittels vorhergehender Wasserdampfdestillation. Die Empfindlichkeit der Methode ermöglicht noch die Bestimmung von 1 ppm Acetongehalt mit einer durchschnittlichen Genauigkeit von ±15%. A gas chromatographic method evolved for the determination of the acetone content of spice-oleoresins prepared with the use of acetone as extractant is described. Acetone is isolated by a previous steam distillation. The sensitivity of the method is sufficient in that 1 mg/kg of acetone can be determined with an average accuracy of ±15%. L’auteur a développé un méthode ä Chromatographie en phase gazeuse pour le dosage de la teneur en acétone résiduaire des oléorésines des condiments obtenus par extraction ä l ’acétone. La séparation de l’acétone s’effectue par une distillation ä vapeur préalable. La méthode permet de doser lppm d’acétone avec une précision de ± 15%.

Item Type: Article
Other title: Gaschromatographische Bestimmung des Aceton Gehaltes von Gewürz-Oleoresin ; Determination by gas chromatography of the acetone content of oleoresins used as spice
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1973
Number: 1-2
Page Range: pp. 35-42
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81068/
Uncontrolled Keywords: Gázkromatográfia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 42. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 19. 14:43
Last Modified: 2023. Sep. 19. 14:43
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81487

Actions (login required)

View Item View Item