Fűszer oleorezinek acetontartalmának gázkromatográfiás meghatározása

Örsi Ferenc: Fűszer oleorezinek acetontartalmának gázkromatográfiás meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 35-42. (1973)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_01-02_035-042.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_01-02_035-042.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Der Verfasser arbeitete zur Bestimmung des restlichen Acetongehaltes der mit dem Extraktionsmittel Aceton bereiteten Gewürz-Oleoresine eine gaschromatographische Methode aus. Die Isolierung des Acetons erfolgt vermittels vorhergehender Wasserdampfdestillation. Die Empfindlichkeit der Methode ermöglicht noch die Bestimmung von 1 ppm Acetongehalt mit einer durchschnittlichen Genauigkeit von ±15%. A gas chromatographic method evolved for the determination of the acetone content of spice-oleoresins prepared with the use of acetone as extractant is described. Acetone is isolated by a previous steam distillation. The sensitivity of the method is sufficient in that 1 mg/kg of acetone can be determined with an average accuracy of ±15%. L’auteur a développé un méthode ä Chromatographie en phase gazeuse pour le dosage de la teneur en acétone résiduaire des oléorésines des condiments obtenus par extraction ä l ’acétone. La séparation de l’acétone s’effectue par une distillation ä vapeur préalable. La méthode permet de doser lppm d’acétone avec une précision de ± 15%.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Gaschromatographische Bestimmung des Aceton Gehaltes von Gewürz-Oleoresin ; Determination by gas chromatography of the acetone content of oleoresins used as spice
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1973
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 35-42
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81068/
Kulcsszavak: Gázkromatográfia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 42. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 19. 14:43
Utolsó módosítás: 2023. szep. 19. 14:43
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81487
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet