Örsi Ferenc: Fűszer oleorezinek acetontartalmának gázkromatográfiás meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 35-42. (1973)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_01-02_035-042.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Der Verfasser arbeitete zur Bestimmung des restlichen Acetongehaltes der mit dem Extraktionsmittel Aceton bereiteten Gewürz-Oleoresine eine gaschromatographische Methode aus. Die Isolierung des Acetons erfolgt vermittels vorhergehender Wasserdampfdestillation. Die Empfindlichkeit der Methode ermöglicht noch die Bestimmung von 1 ppm Acetongehalt mit einer durchschnittlichen Genauigkeit von ±15%. A gas chromatographic method evolved for the determination of the acetone content of spice-oleoresins prepared with the use of acetone as extractant is described. Acetone is isolated by a previous steam distillation. The sensitivity of the method is sufficient in that 1 mg/kg of acetone can be determined with an average accuracy of ±15%. L’auteur a développé un méthode ä Chromatographie en phase gazeuse pour le dosage de la teneur en acétone résiduaire des oléorésines des condiments obtenus par extraction ä l ’acétone. La séparation de l’acétone s’effectue par une distillation ä vapeur préalable. La méthode permet de doser lppm d’acétone avec une précision de ± 15%.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Gaschromatographische Bestimmung des Aceton Gehaltes von Gewürz-Oleoresin ; Determination by gas chromatography of the acetone content of oleoresins used as spice |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1973 |
Szám: | 1-2 |
Oldalak: | pp. 35-42 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81068/ |
Kulcsszavak: | Gázkromatográfia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 42. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 19. 14:43 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 19. 14:43 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81487 |
Tétel nézet |