Étkezési és gyógyászati célra használható zselatin ionizációs sugárzásra bekövetkező változásai

Lengyel Júlia: Étkezési és gyógyászati célra használható zselatin ionizációs sugárzásra bekövetkező változásai. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 43-50. (1973)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_01-02_043-050.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_01-02_043-050.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasserin untersuchte die in solchen Gelen und Solen erfolgten Veränderungen, welche, aus mit verschiedenen Dosen eingestrahlter Gelatine bereitet wurden, undzwar aufgrund folgender Parameter: Organoleptische Eigenschaften, pH Werte, Tropfpunkt, Erweichungstemperatur, Gel-Schmelzpunkt, Erstarrungstemperatur, Gelierungsgeschwindigkeit, Viscositätsänderung, Fliessungskurve. Eine Qualitätsverschlechterung, bzw. unvorteilhafte Änderung konnte bei den mit geringen Strahlungsdosen behandelten Proben nicht nachgewiesen werden, nur bei den über 2 Mrad behandelten Proben. Weitere Untersuchungen sind im Gange. Alterations on the effect of various radiation doses were investigated with the use of gels and sols prepared from irradiated gelatin. The examined parameters were: pH value, temperature of liquefying, softening temperature, melting point of gel, temperature of solidifying, measurement of the rate of gel formation, investigation of changes in viscosity, plotting the flow curve. Samples treated with small radiation doses did not show any deterioration of quality, or unfavourable alterations detectable by investigations. Samples subjected to radiation doses over 2 Mrad exhibited already deteriorations of quality. Further experiments are in progress. L’auteur a étudié les variations dues ä de doses différentes de radiation, sur des gels et sols de gélatine irradiée. Les paramétres étudiés étaient les suivants: examen sensorique, variations du pH, mesure du point de liquéfaction, température de plastification, mesure du point de fusion du gel, température de solidification, mesure de la vélocité de la gélification, étude des variations dela viscosité, étude de la courbe d’écoulement. Les échantillons étudiés traités á de faibles doses n’ont pás montré une détérioration de la qualité ou un effet défavorable du traitement. Une détérioration de la qualité ne se fit observer que chez les échantillons traités ä de doses au-dessus de 2 Mrad. Des expériences supplémentaires sont en cours.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Alterations of gelatin suitable for edible and therapeutic purposes on the effect of ionizing radiations ; Durch Einwirkung von ionisierender Strahlung erfolgte Veränderungen von zur Konsumierung und für therapeutische Zwecke verwendbarer Gelatine
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1973
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 43-50
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81068/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 49. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 19. 14:53
Utolsó módosítás: 2023. szep. 19. 14:53
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81488
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet