Ciklamátok meghatározása egyes ciklamáttartalmú készítményekben

Czuczy Péter; Pintér Imre: Ciklamátok meghatározása egyes ciklamáttartalmú készítményekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 97-101. (1973)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_03_097-101.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_03_097-101.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser prüften die Anwendbarkeit der Methode Wilsons zur Bestimmung des Cyclamatgehaltes von Versüssungstabletten, Syrupen und Schokolade. Die Methode Wilsons ist auch in Anwesenheit von Saccharin unmittelbar für die Gehaltsbestimmung von Cyclamaten in künstlichen Versüssungstabletten geeignet. Im Falle von Syrupen jedoch ist eine vorherige Vorbereitung erforderlich. Die Bestimmung erfolgt nach einer Klärung, Rückgewinn beträgt 95%. Cyclamatbestimmung in Schokolade erfolgt nach Entfettung, Herauslösung in heissem Wasser und Klärung. Die Rückgewinnung ist 90%-ig. The suitability of the Wilson method for the determination of the cyclamate content of sweetening pills, syrups and chocolate was studied. It was found that the Wilson method can be applied without any difficulties for the determination of the cyclamate content of sweetening pills even in the presence of saccharin. However, in the case of syrups a pretreatment is required. The determination is carried out after clarification, the recovery is 95%. The determination of the cyclamate content of chocolate is carried out after defatting, extraction with hot water and clarification. The recovery is 90%. Les auteurs ont étudié l’applicabilité de la méthode de Wilson au dosage de la teneur en cyclamates des comprimés dulcifiants, des syrops ainsi que du chocolat. La méthode de Wilson se préte sans difficultés au dosage de la teneur en cyclamate des comprimés des dulfcifiants synthétiques mérne dans la presence de saccharine. Dans le cas des syrops il у a, cependant, besoin d’un traitement préalable. Le dosage s’effectue aprés défécation, le taux de la récupération est de 95%. Le dosage de la teneur en cyclamates du chocolat s’effectue aprés dégraissage, élution ä eau chaude et défécation, le taux de la récupération est de 90%.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Bestimmung der Cyclamate in einigen cyclamat haltigen Produkten ; Determination of cyclamates in some cyclamatecontaining products
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1973
Szám: 3
Oldalak: pp. 97-101
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81069/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 100. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 19. 15:37
Utolsó módosítás: 2023. szep. 19. 15:37
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81496
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet