Új módszer sörök és üdítőitalok széndioxid tartalmának meghatározására

Szabó András; Bende Ede; Hajós Péter: Új módszer sörök és üdítőitalok széndioxid tartalmának meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5. pp. 249-256. (1973)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_05_249-256.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_05_249-256.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser arbeiteten ein Verfahren zur Bestimmung des Kohlendioxidgehaltes von Bier und Erfrischungsgetränken aus. Sie bestimmten den Gesamtsäuregehalt (organische Säuren + Kohlensäure), hernach den Säuregehalt des von der Kohlensäure befreiten Getränkes vermittels konduktometrischer Titration. Es wurde das Prinzip der Rücktitrierung angewendet, der Überschuss des zur Bindung des Säuregehaltes dienenden Träthanolamins wurde mit Essigsäure zurücktitriert. Der Gehalt an Kohlensäure wurde aus der Differenz der beiden Titrationen berechnet. Die Anwendbarkeit des Verfahrens wurde durch Kontrollversuche bewiesen. A method was developed for the determination of the content of carbon dioxide in beers and soft drinks. The total acid content (organic acids plus carbon dioxide) and subsequently the acid content of the drink to be tested are determined by conductometric titration. The method is based on the principle of back titration in that the excess of triethanolamine applied as a binding agent for the acids present is measured by back titration, and the content of carbon dioxide is calculated from the difference between the results of the two titrations. The suitability of the method was proved by control tests. Les auteurs ont développé un procédé afin de déterminer la teneur en oxyde carbonique des biéres et boissons alcooliques. On a effectué, par titration conductométrique, le dosage de la teneur totale en acides (acides organiques-l-acide carbonique) et ensuite célúi de la teneur en acides des boissons libérées d’acide carbonique. On a suivi le principe de la titration en retour, on a dósé en retour avec de Pacidé acétique, l’excés de Famine triéthanolique employé afin de lier la teneur en acides. On a calculé la teneur en acide carbonique ä partir de la différence des deux titrations. On a prouvé Papplicabilité du procédé ä Fáidé dex examens de controle.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Eine neue Methode zur Bestimmung des Kohlendioxidgehaltes von Bier und Erfrischungsgetränken ; New method for the determination of the content of carbon dioxide in beers and soft drink
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1973
Szám: 5
Oldalak: pp. 249-256
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81071/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 255. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 20. 11:13
Utolsó módosítás: 2023. szep. 20. 11:13
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81523
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet