Élelmiszerek kloridtartalmának merkurimetriás meghatározása potenciometriás végpontméréssel

Dömsödi Ferenc; Hegyesi László: Élelmiszerek kloridtartalmának merkurimetriás meghatározása potenciometriás végpontméréssel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 6. pp. 321-325. (1973)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_06_321-325.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_06_321-325.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser arbeiteten zur merkurimetrischen Bestimmung des Chloridgehaltes von Lebensmitteln eine Methode mit potenciometrischer Endpunktindikation aus. Als Indikatorenelektrode verwendeten sie eine Nadelelektrode aus Silber, als Referenzelektrode eine 0,1 m Kaliumchlorid Kalomel Elektrode. Das empfohlene Verfahren eignet sich für Serienprüfungen, seine Reproduzierbarkeit ist im 0,1 n Bereich besser als 1%. A method was developed for the mercurimetric determination of the chloride content of foods with potentiometric end point indication. A needle electrode of silver served as indicator electrode whereas a 0.1 M potassium chloridecalomel electrode was applied as reference electrode. The developed method is suitable for routine analyses, the reproducibility of the results on 0.1 X scale was higher than 1%. Les auteurs ont développé une méthode de dosage mercurimétrique de la teneur en chlorure des denrées, avec indication potentiométrique du point final. II se sont servis, en tant qu’électrode indicatrice, d’une électrode d’argent en aiguille, l’électrode de référence était une électrode de 0,1 m chlorure de potassium - calomel. La méthode proposée se préte ä des analyses de série, son exactitude est, dans le domaine 0,1 n’au-dessus d’1%.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Merkur Metrische Bestimmung des Chloridgehaltes von Lebensmitteln mittels potentiometrischer Endpunktmessung ; Mercurimetric determination of the chloride content of foods with potentiometric end point indication
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1973
Szám: 6
Oldalak: pp. 321-325
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81072/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - mérés - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 324. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 20. 14:40
Utolsó módosítás: 2023. szep. 20. 14:40
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81537
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet