Élelmiszerek kloridtartalmának merkurimetriás meghatározása potenciometriás végpontméréssel

Dömsödi Ferenc and Hegyesi László: Élelmiszerek kloridtartalmának merkurimetriás meghatározása potenciometriás végpontméréssel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 6. pp. 321-325. (1973)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_06_321-325.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_06_321-325.pdf

Download (1MB)

Abstract

Die Verfasser arbeiteten zur merkurimetrischen Bestimmung des Chloridgehaltes von Lebensmitteln eine Methode mit potenciometrischer Endpunktindikation aus. Als Indikatorenelektrode verwendeten sie eine Nadelelektrode aus Silber, als Referenzelektrode eine 0,1 m Kaliumchlorid Kalomel Elektrode. Das empfohlene Verfahren eignet sich für Serienprüfungen, seine Reproduzierbarkeit ist im 0,1 n Bereich besser als 1%. A method was developed for the mercurimetric determination of the chloride content of foods with potentiometric end point indication. A needle electrode of silver served as indicator electrode whereas a 0.1 M potassium chloridecalomel electrode was applied as reference electrode. The developed method is suitable for routine analyses, the reproducibility of the results on 0.1 X scale was higher than 1%. Les auteurs ont développé une méthode de dosage mercurimétrique de la teneur en chlorure des denrées, avec indication potentiométrique du point final. II se sont servis, en tant qu’électrode indicatrice, d’une électrode d’argent en aiguille, l’électrode de référence était une électrode de 0,1 m chlorure de potassium - calomel. La méthode proposée se préte ä des analyses de série, son exactitude est, dans le domaine 0,1 n’au-dessus d’1%.

Item Type: Article
Other title: Merkur Metrische Bestimmung des Chloridgehaltes von Lebensmitteln mittels potentiometrischer Endpunktmessung ; Mercurimetric determination of the chloride content of foods with potentiometric end point indication
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1973
Number: 6
Page Range: pp. 321-325
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81072/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - mérés - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 324. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 20. 14:40
Last Modified: 2023. Sep. 20. 14:40
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81537

Actions (login required)

View Item View Item