Néhány fehérjeforrás biológiai értékének vizsgálata Tetrahymena pyriformis W módszerrel

Hegedűs Mihály: Néhány fehérjeforrás biológiai értékének vizsgálata Tetrahymena pyriformis W módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 31-40. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_01-02_031-040.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_01-02_031-040.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Mit der Tetrahymena pyriformis W Methode konnte ein ausgesprochener Unterschied zwischen den RNV Werten von Eiweissstoffen verschiedener Abstammung festgestellt werden und die miteinander verglichenen RNV Werte entsprachen der im allgemenin akzeptierten Reihenfolge. Die Vergleichung der RNV Werte mit der „ChemicaP’Score sowie den Resultaten der zumeist angewendeten biologischen Methoden (Ratten-PER, Ratten-NPU, Ratten-BV) wies darauf hin, dass die Tetrahymena pyriformis W Methode die beste Übereinstimmung mit der Ratten-PER Methode gibt (r = 0,80), hiernach folgt Ratten-NPU (r = 0,75), „Chemical Score” (r = 0,72) und Ratten-BV (r = 0,63). Aufgrund der Regressionszusammenhänge zwischen den einzelnen Methoden sind die Tetrahymena-RNV Werte im allgemeinen niedriger, als die durch die Vergleichsmethoden gelieferten Werte, deshalb können die Tetrahymena-RNV Werte nur aufgrund der entsprechenden Regressionszusammenhänge auf höherstehende Arten extrapoliert werden. On using the method based on Tetrahymena pyriformis W a definite difference could be observed between the RNV values of proteins of various origin. The RNV values of the individual proteins related to each other corresponded in general to the generally accepted sequence. The comparison of the RNV values with the „chemical scores” and with the results of the most frequently applied biological methods (such as rat-PER, rat-NPU and rat-BV) proved that the method based on Tetrahymena pyriformis W affords data agreeing best with those of the rat-PER method (r = 0.80), followed consecutively by the rat-NPU method (r = 0.75), the „chemical scores” (r = 0.72) and the rat-BV method (r = 0.63). On the basis of the regression relationships of the individual methods the Tetrahymena-RNV values are in general lower than the data afforded by the methods serving as basis of comparison. Therefore the Tetrahymena-RNV values can be extrapolated to species of higher order only on the basis of the adequate regression relationships.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Untersuchung des biologischen Wertes einiger Eiweiss-stoffquellen mit der Tetrahymena pyrtform is W Methode
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1974
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 31-40
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81073/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 39. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 20. 15:51
Utolsó módosítás: 2023. szep. 20. 15:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81551
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet