Glükóz és fruktóz rétegkromatográfiás meghatározása paradicsomban és paradicsom készítményekben

Szárföldiné Szalma Ilona; Kardos Klára: Glükóz és fruktóz rétegkromatográfiás meghatározása paradicsomban és paradicsom készítményekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 105-111. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_03_105-111.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_03_105-111.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasserinnen arbeiteten eine dünnschichtchromatographische Methode zur quantitativen bestimmung des Glukose- und Fruktosegehaltes von Tomaten und Tomatenprodukten aus. Als Adsorbent wurde ein mit 0,1 M Borsäurelösung imprägniertes Gieselgel-G, als Laufmittel eine Mischung von Äthylacetat-65% Isopropanol-Benzol-Essiig-Säure-Methanol (32,5+ 17,5+ 10+ 10 + 30) verwendet, zur Entwicklung der getrennten Zucker fanén sie Thymolschwefelsäure am geeignetsten. Sie stellten fest, dass sich ihre dünnschichtchromatographische Methode zur Trennung des Gemisches der beiden Zucker und zur quantitativen Bewertung der Komponenten eignet. A thin layer chromatographic method was developed for the quantitative determination of glucose and fructose in tomatoes and tomato products. Kieselgel G impregnated with a 0.1 M solution of boric acud served as adsorbent and a 32.5+17.5+10+10 + 30 mixture of ethyl acetate: 65% isopropanol: benzene: avcetic acid: methanol as running agent. For the development of the separated sugars thylmol-sulfuric acid proved to be the most suitable reagent. Also'comparison tests were made with volumetric methods. It was found that the developed procedure of thin layer chromatography is suitable for the separation of the mentioned two sugars and for the quantitative evaluation of the components. Les auteurs ont dlveloppé une méthode de Chromatographie en couches minces pour doser la teneur en glucose et en fructose des tomates et des produits de tomates. En tant qu’adsorbant on se servait d’une couche de Kieselgel G imprégnée d’une solution 0,1 M d’acide borique. On utilisait Ie melange (32,5 + + 17,5+10+10 + 30) d’acétate éthylique— 65 p. c. isopropanol-benzol-acide acétique-méthanol comme solvant. Pour décéler les surces séparés le réactif de thymol-acide sulfurique s’avérait le plus approprié. gOn a effectué également des examens comparatifs avec les méthodes titrimctriques. On a établi que la méthode ä Chromatographie en couches minces se prétait tant ä la separation des deux surces, comme au dosage des deux composants.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1974
Szám: 3
Oldalak: pp. 105-111
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81074/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Kromatográfia
Megjegyzések: Bibliogr.: 110. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 21. 10:11
Utolsó módosítás: 2023. szep. 21. 10:11
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81565
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet