Borok sárgavérlúgsó igényének meghatározása amperometriás módszerrel

Siska Elemér: Borok sárgavérlúgsó igényének meghatározása amperometriás módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 113-117. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_03_113-117.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_03_113-117.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Der Verfasser beschreibt ein Verfahren zur Bestimmung des Kaliumhexaciano-ferrat (II)-Verbrauchs von Weinen vermittels amperometrischer Endpunktbestimmung. Er stellte fest, dass zur Bestimmung des Kalium-hexaciano-ferrat(I I )-Verbrauchs der Weine als Indikatorenelektrode die Grafitelektrode auf Silikongummibasis, die Platinnadelelektrode Typus OH 902, sowie auch die Grafitelektrode Typus OH — VM — 711 C verwendbar ist. Der Vorteil der proponierten Messmethode gegenüber dem modifizierten Von der Heide’schen Verfahren besteht darin, dass die Zeitdauer der Bestimmung geringer ist, dass sie besser reproduzierbare Ergebnisse liefert (Streuung <1,5%) und die der subjektiven Bewertung entstammenden Fehler beseitigt. A method is described for the determination of the demand of potassium hexacyanoferrate(II) is wines by amperometric end point indication. It was found that also the silicone-rubber base graphite electrode, the platinum needle electrode of OH 902 type and the graphite electrode of OH —VM —711—C type can be applied as indicator electrodes. The suggested measuring method offers the advantage over the modified Von der Heide method that the time-requirement of the method is shorter, and the obtained results are better reproducible (the scattering is 1,5%), whereas the errors of the subjective evaluation are eliminated.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1974
Szám: 3
Oldalak: pp. 113-117
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81074/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 116. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 21. 10:15
Utolsó módosítás: 2023. szep. 21. 10:15
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81566
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet