Lóránt Béla; Rajky Antalné: Kísérletek üdítőitalok foszfátion és kinintartalmának a meghatározására derivatográf felhasználásával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 129-135. (1974)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_03_129-135.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Verfasser untersuchten den Phosphorsäure- und Chiningehalt von Erfrischungsgetränken vermittels thermogravimetrischer Analyse unter Anwendung des Derivatographs. Der Phosphorsäuregehalt wurde mit dem Ammoniumphosphormolybdat-Verfahren, der Chiningehalt aber mit der o-PhenantroIinphosphormolybdat-Methode bestimmt. The contents of phosphoric acid and quinine were determined in soft drinks by means of thermogravimetric analysis, using a derivatograph. The content о phosphoric, acid was determined with the ammonium phosphomolybdate method whereas the quinine content with the] o-phenanthro!ine-phosphomolybdate method. Dans leur communication les auteurs rendent compte de leurs examens par rapport ä la teneur en acide phosphorique et en quinine des boissons rafraichissantes, effectués par analyse thermogravimétrique en utilisant le Dérivatographe. On a dósé la teneur en acide phosphorique par la méthode au molybdate d’ammonium et celle en quinine par le procédé au phosphomolybdate d’orthophénantroline.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1974 |
| Szám: | 3 |
| Oldalak: | pp. 129-135 |
| Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
| Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81074/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 134. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 21. 10:54 |
| Utolsó módosítás: | 2023. szep. 21. 10:54 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81570 |
![]() |
Tétel nézet |

