Lóránt Béla; Rajky Antalné: Kísérletek üdítőitalok foszfátion és kinintartalmának a meghatározására derivatográf felhasználásával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 129-135. (1974)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_03_129-135.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Verfasser untersuchten den Phosphorsäure- und Chiningehalt von Erfrischungsgetränken vermittels thermogravimetrischer Analyse unter Anwendung des Derivatographs. Der Phosphorsäuregehalt wurde mit dem Ammoniumphosphormolybdat-Verfahren, der Chiningehalt aber mit der o-PhenantroIinphosphormolybdat-Methode bestimmt. The contents of phosphoric acid and quinine were determined in soft drinks by means of thermogravimetric analysis, using a derivatograph. The content о phosphoric, acid was determined with the ammonium phosphomolybdate method whereas the quinine content with the] o-phenanthro!ine-phosphomolybdate method. Dans leur communication les auteurs rendent compte de leurs examens par rapport ä la teneur en acide phosphorique et en quinine des boissons rafraichissantes, effectués par analyse thermogravimétrique en utilisant le Dérivatographe. On a dósé la teneur en acide phosphorique par la méthode au molybdate d’ammonium et celle en quinine par le procédé au phosphomolybdate d’orthophénantroline.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1974 |
Szám: | 3 |
Oldalak: | pp. 129-135 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81074/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 134. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 21. 10:54 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 21. 10:54 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81570 |
Tétel nézet |