Kísérletek üdítőitalok foszfátion és kinintartalmának a meghatározására derivatográf felhasználásával

Lóránt Béla and Rajky Antalné: Kísérletek üdítőitalok foszfátion és kinintartalmának a meghatározására derivatográf felhasználásával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 129-135. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_03_129-135.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_03_129-135.pdf

Download (2MB)

Abstract

Die Verfasser untersuchten den Phosphorsäure- und Chiningehalt von Erfrischungsgetränken vermittels thermogravimetrischer Analyse unter Anwendung des Derivatographs. Der Phosphorsäuregehalt wurde mit dem Ammoniumphosphormolybdat-Verfahren, der Chiningehalt aber mit der o-PhenantroIinphosphormolybdat-Methode bestimmt. The contents of phosphoric acid and quinine were determined in soft drinks by means of thermogravimetric analysis, using a derivatograph. The content о phosphoric, acid was determined with the ammonium phosphomolybdate method whereas the quinine content with the] o-phenanthro!ine-phosphomolybdate method. Dans leur communication les auteurs rendent compte de leurs examens par rapport ä la teneur en acide phosphorique et en quinine des boissons rafraichissantes, effectués par analyse thermogravimétrique en utilisant le Dérivatographe. On a dósé la teneur en acide phosphorique par la méthode au molybdate d’ammonium et celle en quinine par le procédé au phosphomolybdate d’orthophénantroline.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1974
Number: 3
Page Range: pp. 129-135
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81074/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 134. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 21. 10:54
Last Modified: 2023. Sep. 21. 10:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81570

Actions (login required)

View Item View Item