A study of products for diabetics and weight-watchers found on the Finnish market

Kuusi Taina; Tuorila Hely: A study of products for diabetics and weight-watchers found on the Finnish market. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 235-246. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_235-246.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_235-246.pdf

Letöltés (4MB)

Absztrakt (kivonat)

A Finnországban kapható diabetikus és kalóriában szegény élelmiszeripari termékekből vett 61 minta vizsgálata kémiai elemzésből (a nedvesség-, hamu-, fehérje-, zsir- és cukortartalom meghatározásából) és a kalóriatartalom kiszámításából állt, ezenkívül érzékszervi vizsgálatot végeztettek egy 8 —11 tagú testülettel. A kémiai elemzés értékei megegyeztek a címkéken közölt adatokkal, csak a zsírtartalomban mutatkozott némi eltérés. A cukorbetegek részére készült tejfagylalt kalóriatartalma a közönséges fagylalt kalóriatartalmának 2/3-a volt, tehát kalóriában szegénynek minősül. A szorbittal készült gyümölcspuddingporok viszont nagy kalóriatartalmúak voltak, ezért nem minősíthetők kalóriában. szegény termékeknek. Végül rövid áttekintést adnak a diétás készítményekre vonatkozó finn jogszabályokról. A mesterséges édesítőszerek mennyiségét a címkén meg kell adni. Túlnyomó részben szorbitot használnak a termékekben. Vizsgálataik szerint a termékválaszték kielégítő, a termékek minősége jó. Die Untersuchung von 61 aus den in Finnland zur Verfügung stehenden diabetischen und kalorienarmen Lebensmittelprodukten genommenen Mustern bestand aus einer chemischen Analyse (Bestimmung des Gehaltes an Wasser, Protein, Fett und Zucker) und aus der Berechnung des Kaloriengehaltes. Ausserdem wurde eine sensorische Bewertung durch ein Sachverständigergremium von 8 —11 Personen durchgeführt. Die Angaben der chemischen Analyse stimmten mit den auf den Etiketten angeführten Werten gut überein, obwohl sich eine geringe Abweichung in dem Fettgehalt meldete. Der Kaloriengehalt des Milcheises betrug 2/3 des Kaloriengehaltes des gewöhnlichen Eises, daher ist es als kalorienarmes Produkt anzusehen. Die mit Sorbit hergestellten Fruchtpuddingpulverwiesen dagegen einen hohen Kaloriegehalt auf, und sind so keine kalorienarme Produkte. Schliesslich wird eine kurze Überischt über die finnischen Rechtsnormen bezüglich diätetische Produkte gegeben. Die Menge der synthetischen Süssmittel muss man auf der Etikette angeben. Für diesen Zweck verwendet man meistens Sorbit. Nach den Untersuchungen ist das Produktsortiment befriedigend und die Qualität der Produkte gut. On a effectué l’analyse chimique de 61 produits sélectionnes parmi les denrées diabétiques et de faibles calories en vente en Finlande. L’analyse chimique comprenait la determination des teneurs respectives en humidité, cendres, protéines, graisses et sucre et la calcul de la teneur en calories. A part de sela on a effectué l’analyse sensorique ä l’aide de 8 ä 11 arbitres. Les valeurs obtenues par l’analyse chimique étaient identiques avec celles qui figuraient sur les etiquettes. On n’a observé de déviations mineures que chez la teneur en graisses. La teneur en calories de la glace au Iáit préparée pour les diabétiques ne montait qu’á 2/3 de la valeur normale, ce produit était dinc faible de calories. Les poudres des poudings á fruits préparées ä la sorbite se montraient, par contre, d’une teneur élevée en calories et ne pouvaient étre, qualifiés, par conséquent, comine produits de faibles calories. Enfin on passe en revue briévement les régies juiidiques adoptées en Finlande par rapport aux denrées diététiques. II est de rigeur d’indiquer la quantité des édulcorants artificiels sur l’étiquette. Dans la plupart des produits in utilise de la sorbite. Selon les examens des auteurs le choix des produits est satisfaisant et leur qualité est bonne.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Diabetikus és kalóriában szegény élelmiszeripari termékek a finnországi piacon
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1974
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 235-246
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81076/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 244. p. ; összefoglalás magyar, francia és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 21. 13:20
Utolsó módosítás: 2023. szep. 21. 13:21
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81585
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet