А T-2 Fusarium toxin kimutatása és mennyiségi meghatározása mikrobiológiai eljárással

Téren József; Ferenczy Lajos: А T-2 Fusarium toxin kimutatása és mennyiségi meghatározása mikrobiológiai eljárással. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 267-274. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_267-274.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_267-274.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Es wurde eine analytische mikrobiologische Methode zum Nachweis und zur quantitativen Bestimmung des T —2 Toxins entwickelt. Bei einer in einem breiten Spektrum durchgeführten Überprüfung wurde eine farblose Alge: Prototheca wickerhamii als Prüfungsorganismus geeigneter Empfindlichkeit ausgewählt. Wird die Bestimmung mit der genormten Agardiffusionsmethode durchgeführt, so ist die Nachweisgrenze des T —2 Toxins 0,1 /tg/Scheibe, und befindet sich der Messbereich im Intervall von 0,3 —3,5 /tg/Scheibe. Mit einer vorangehenden präparativen Dünnschichtchromatographie ergänzt ist die Methode zur Untersuchung des Extraktes von Lebensmittel- und Futtermustern geeignet. Durch eine Kombination der dünnschichtchromatographischen Abtrennung mit mikrobiologischer Entwicklung wurde ein rasches Verfahren zur halbquantitativen Bestimmung des T - 2 Toxins im Bereich von 0,1-2,5 ug/ Flecken ausgearbeitet. An analytical microbiological method was developed for the detection and quantitative determination of the T — 2 toxin. In the course of a screening carried out along a wide spectrum, a colourless alga: Prototheca wickerhamii was chosen as a test microorganism of adequate sensitivity. On carrying out the determination by the standard agar-diffusion method, the detection limit of the T — 2 toxin is 0.1 /ig/disk, and the range of measurement is in the interval 0.3 — 2.5 /ig/disk. Complemented by a previous preparative thin layer chromatographic step, the method is suitable for the investigation of the extracts of food and feed samples. On combining the separation by thin layer chromatography with microbiological development, a rapid procedure was developed for the semiquantitative determination of the T — 2 toxin in the domain 0.1 — 2.5 /tg/spot.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1974
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 267-274
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81076/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 273. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 21. 14:20
Utolsó módosítás: 2023. szep. 21. 14:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81588
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet