A fehérje biológiai értékmeghatározásának problémái

Lindner Károly: A fehérje biológiai értékmeghatározásának problémái. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 275-285. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_275-285.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_275-285.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Das Wesen unserer Kentnisse bezüglich des Bedarfs an Proteinen bzw. Stickstoff wird schematisch zusammengefasst. Nach der Meinung des Verfassers sind biologische Untersuchungen zur Abschätzung der ernährungskundlichen Wirkung der Stickstoffquellen -die sowohl positive wie auch negative Wirkungen sein können - vollkommen unentbehrlich. Zur Erklärung der physiologischen Erscheinungen wird jedoch vorgeschlagen, Untersuchungen der Komponenten nichtproteinischer Natur in unseren Nahrungsmitteln in unbedingt grösserem Mass durchzuführen. A schematic survey is given of our present main knowledge concerning protein and nitrogen requirement, respectively. In the opinion of the author, biological investigations are indispensable in the estimation of the effects of nitrogen sources from the aspect of nutrition science which effects may be both positive and negative ones. Howerer, in addition to this, an increased study of the components of non-protein type in foods is suggested for the elucidation of physiological phenomena. L’auteur donne un compte rendu sur les notions principals relatives aux besoins de protéines et d’azote. Afin d’évaluer les effets nutritionaux des sources d’azote — qui, d’ailleurs peuvent étre positifs et négatifs — l’auteur considere les examens biologiques indispensables. II propose, cependant, qu’á part de cela on s’occupe plus attentivement des composants non-protéiques des denrées, afin d’expliquer les phénoménes de la Physiologie.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1974
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 275-285
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81076/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 284. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 21. 14:32
Utolsó módosítás: 2023. szep. 21. 14:32
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81589
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet