Poliakrilamid gél-elektroforézis alkalmazása búzaliszt összetettfehérje-frakciójának elválasztására

Nedelkovits János and Teleky-Vámossy Gyöngyi: Poliakrilamid gél-elektroforézis alkalmazása búzaliszt összetettfehérje-frakciójának elválasztására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 299-306. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_299-306.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_299-306.pdf

Download (2MB)

Abstract

Das aus Weizenmehl extrahierte kombinierte Protein wurde einer Elektrophorese an Polyacrylamidgel unterworfen. Die Abtrennung der Fraktionen wurde bei Anwendung verschiedener basischer und saurer Puffersubstanzen, sowie verschiedener Gelkonzentrationen durchgeführt. Auf Gradiensgel in einem /TAlanin- -Eisessig-Puffer vom pH 4,3 wurden vier, voneinander gut abtrennbare Fraktionen erhalten, die Protein, Kohlenhydrat und Lipid gleicherweise enthielten. Combined protein extracted from wheat flour was subjected to polyacryl gel electrophoresis. Separations were carried out on using various alkaline and acid buffers and various gel concentrations. On gradient gel, in a /Talanine-glacial acetic acid buffer of pH 4.3, four fractions sharply separated from each other were obtained. These fractions contained protein, carbohydrate and lipid as well. Les auteurs on effectué l’électrophorese en gel de poly-acrylamide, d’une proteiné complexe etraite de la farine de froment. La séparation a été effectué en utilisant des divers tampons acidiques et basiques, ainsi que des diverses concentrations de gels. Dans un gel ä gradient et un tampon béta-alanine - acide acétique glacial du pH 4,3 on a obtenu 4 fractions bien séparées. Celles-ci contenaient également des protéines, des carbohydrates et des lipides.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1974
Number: 5-6
Page Range: pp. 299-306
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81076/
Uncontrolled Keywords: Elektroforézis, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 305. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 21. 14:48
Last Modified: 2023. Sep. 21. 14:48
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81591

Actions (login required)

View Item View Item