Uchmann Waldemar; Gracz Jozef: Observation on the measurement of the reduction and oxidation potential of processed meat products. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 307-312. (1974)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_307-312.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Vizsgálataik célja különféle húsipari termékek redoxipotenciáljának mérésere szolgáló módszer kidolgozása volt. Megállapították, hogy erre a célra az rH érték mérése a legalkalmasabb. A mérést különböző elektródkombinációk segítségével (kálóméi, üveg, platina elektródokból álló elektródpárokkal) végzik, egy különleges kapcsoló berendezés útján, amelyet erre a célra szerkesztettek laboratóriumukban és amely lehetővé teszi, hogy egyidejűleg nagyszámú mérést végezzenek, mert egy-egy mérés csak 10-15 másopercnyi időt igényel. A kapcsoló lehetővé teszi továbbá, hogy olyan laboratóriumokban is végezzenek megfigyeléseket, ahol csak egyetlen mérőműszer áll rendelkezésre. Die Untersuchungen bezweckten die Entwicklung einer Methode zur Messung des Redoxpotentials von verschiedenen Produkten der Fleischindustrie. Es wurde festgestellt, dass sich zu diesen Zweck die Messung des rH-Wertes am besten eignet. Die Messung wird mit verschiedenen Elektrodenkombinationen (mittels Elektrodenpaaren aus Kalomel-, Glas- und Platinelektroden) durch eine besondere Schalteinrichtung durchgeführt, die in ihrem Laboratorium gerade zu diesem Zweck konstruiert wurde und die die gleichzeitige Durchführung von vielen Messungen ermöglicht, weil eine Messung nur 10-15 Sekunden beansprucht. Die Schalteinrichtung ermöglicht ferner, dass man auch in solchen Laboratorien messen kann, wo nur ein einzelnes Messinstrument zur Verfügung steht.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Megfigyelések húsipari termékek redoxipotenciáljának méréséről |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1974 |
Szám: | 5-6 |
Oldalak: | pp. 307-312 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81076/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - mérés - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 311. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 21. 14:53 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 21. 14:53 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81592 |
Tétel nézet |