Potentiometric titration of reducing carbohydrates IV. : application of sulphide-selective electrode in sugar analysis

El-Kheir A. Abou; Ahmad Abdel Kader S.: Potentiometric titration of reducing carbohydrates IV. : application of sulphide-selective electrode in sugar analysis. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 313-318. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_313-318.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_313-318.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A javasolt módszer abból áll, hogy a redukáló cukrot 0,1 m Hg(II)-EDTA oldattal melegítik. A reagálatlan Hg(II) mennyiségét úgy határozzák meg, hogy az oldathoz szűrés nélkül fölös mennyiségben adnak 0,1 m nátrium-szulfid oldatot és a szulfidfölösleget (0,1 m Hg(II)-EDTA oldattal visszatitrálják. A végpontot szulfidszelektív elektród alkalmazásával potenciometriásan határozzák meg. Ha a melegítést vízfürdőn végzik, a reakció a Hg(II) és a cukor között 30 perc alatt befejeződik. 12 — 42 mg közötti redukáló cukor mennyiségek 10 cm3 0,1 m Hg(II)-EDTA oldattal +1 — 2% átlagos hibával meghatározhatók. Fémhigany jelenléte nem zavarja az eljárást. Die vorgeschlagene Methode besteht aus Erwärmung des reduzierenden Zuckers mit einer 0,1 m Hg(II)-EDTE-Lösung. Unverbrauchtes Hg(II) wird dann —ohne Filtrierung— durch Zugabe einer überschüssigen 0,1 m Natriumsulfidlösung und Zurücktitrierung des Sulfidüberschusses mit einer 0,1 mHg(II)- EDTE-Lösung bestimmt. Die Endpunktbestimmung erfolgt potentiometrisch, unter Anwendung einer sulfidselektiven Elektrode. Wird die Erwärmung aif einem Wasserbad durchgeführt, so beendet sich die Reaktion zwischen Hg(II) und dem reduzierenden Zucker binnen 30 Minuten. Eine Menge von 12-42 mg von reduzierendem Zucker wird mit 10 ml 0,1 m Hg(I I)-EDTE-Lösung mit einem durchschnittlichen Fehler von + 1—2% bestimmt. Anwesenheit von metallischem Quecksilber hat keinen störenden Einfluss. The suggested method consists in heating the reducing sugar with a 0.1 M Hg(II)-EDTA solution. Unconsumed Hg(II) is then determined without filtration, by adding an excess of 0.1 M sodium sulphide solution and back-titrating excess sulphide with aO.l M Hg(II)-EDTA solution. The end point is detected by potentiometry, using a sulphide-selective electrode. If heating is carried out on the water bath, the reaction between Hg(II) and sugar is completed in 30 minutes. Amounts of 12 — 42 mg of reducing sugar are determined with 10 ml of 0.1 M Hg(II)-EDTA solution with an average error of +1 — 2%. The method is not affected by the presence of metallic mercury. Selon la méthode proposée on chauffe le sucre réducteur avec une 0,1 M solution Hg(II)-EDTA. On effectue le dosage du Hg(II) non réagi en ajoutant ä la solution, sans filtrer, un excés d’une solution 0,1 M de Na.S, ensuite on effectue la titration de l’excés du sulphide avec la solution 0,1 M de Hg(II)-EDTA. On déterinine le point final par potentiométrie, ä l’aide d’une electrode sulphideselective. En effectuant le chauffage dans un bain-marie, la reaction entre le Hg(II) et le sucre se termine en 30 minutes. Des quantités de sucre réducteur de 12 ä 42 mg se font déterminer avec 10 ml de la solution 0,1 M de Hg(II)-EDTA avec une erreur de ± 1 —2%. La présence de mercure métallique n’interfére pas avec la méthode.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Redukáló szénhidrátok potenciometrikus titrálása IV. : szulfidszelektív elektród alkalmazása a cukorelemzésben
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1974
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 313-318
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81076/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 317. p. ; összefoglalás magyar, angol, francia és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 21. 15:02
Utolsó módosítás: 2023. szep. 21. 15:02
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81593
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet