Varianzanalytische Auswertung von Ergebnissen der sensorischen Analyse - ein Weg zur Qualifizierung der Bewertungssysteme

Kochan Anita; Lendvai Ildikó: Varianzanalytische Auswertung von Ergebnissen der sensorischen Analyse - ein Weg zur Qualifizierung der Bewertungssysteme. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 319-326. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_319-326.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_319-326.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzők a Magyarországon és az NDK-ban alkalmazott érzékszervi bírálati rendszert mutatják be a zöldborsó példáján. A bírálati eredményeket értékelik. A Bartlett-próbával, a relatív szórás számításával és a kéttényezős variancia-analízissel feldolgozott eredmények azt mutatják, hogy egy, minden tulajdonságra egységesen kidolgozott pontrendszerrel, valamint a megfelelő faktorokkal homogénebb eredményeket lehet kapni ugyanarra a termékre; az eredmények csekélyebb szórásúak, és a középértékek közötti különbség kisebb, az egyes tulajdonságokra számítva. Das in Ungarn und in der DDR angewandte sensorische Auswertungssystem wird am Beispiel der Grünerbsen dargestellt. Die mit der Bartlettprobe, mit der Berechnung der relativen Streuung und mit der bifaktorielten Varianzanalyse bearbeiteten Ergebnisse bestätigten, dass man mit einem auf jeder Eigenschaft einheitlich ausgearbeiteten Punktierungssystem, sowie mit geeigneten Faktoren für dasselbe Produkt homogenere Ergebnisse erhalten kann, die Streuung der Ergebnisse geringer, und der auf die einzelnen Eigenschaften berechnete Unterschied zwischen den Mittelwerten kleiner wird. The system of sensory evaluation applied in Hungary and in the German Democratic Republic is described, using green peas as an example. The results processed by means of the Bartlett test, by the calculation of the relative scattering and by the bifactorial variance analysis proved that on using a system of scores developed uniformly for all the properties and applying adequate factors it is possible to obtain more homogeneous results for the same product, the results exhibiting a smaller extent of scattering and the difference between the mean values referred to the individual properties being smaller. Les auteurs présentent la méthode devaluation sensorique appliqué en Hongrie et dans la RDA, ä travers l’exemple des petits pois. On fait Evaluation des résultats du jugement. Les résultats évalués par le test Bartlett, le calcul de la déviation standardé relative, ainsi que par l’analyse des variances ä deux facteurs montrent qu’avec un Systeme ä pointage développé de fagon uniforme pour toutes les caractéristiques, ainsi qu’avec les facteurs correspondants on peut obtenir des résultats plus homogenes pour le mérne produit, les résultats sont d’une déviation plus faible et les différences des valeurs moyennes sont plus petites par rapport aux différentes caractéristiques.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Érzékszervi bírálati eredmények értékelése varianciaanalízissel
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1974
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 319-326
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81076/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - érzékszervi, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 325. p. ; összefoglalás magyar, angol, francia és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 21. 15:15
Utolsó módosítás: 2023. szep. 21. 15:15
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81594
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet