Biológiailag aktív mikroelemek meghatározása néhány hazai élelmiszerben atomabszorpciós eljárással

Lindnerné Szotyori Katalin; Eutropia Llerena: Biológiailag aktív mikroelemek meghatározása néhány hazai élelmiszerben atomabszorpciós eljárással. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 327-332. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_327-332.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_05-06_327-332.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Unter einer Anzahl von Umweltfaktoren beeinflusst auch die Anwendung der intensiven Methoden der landwirtschaftichen Produktion und die verbreitete Benutzung von Pflanzenschutzmitteln und Kunstdüngern den Mikroelementgehalt der Lebensmittel. Es wird eine kurze Übersicht über die den täglichen Bedarf der wichtigsten, als essentiell anerkannten Mikroelemente beeinflussenden Faktoren gegeben. Der Gehalt an Kupfer, Zink, Mangan, Kobalt und Cadmium (als Antagonist des Zinks) wurde in einigen wichtigeren, in Budapest erhaltbaren Lebensmitteln pflanzlichen und tierischen Ursprungs bestimmt. Der Zinkgehalt wurde unmittelbar in der Asche, während die anderen Metalle nach Umsetzen zu einer Komplexverbindung mit Ammoniumpyrrolidindithiocarbamat durch Atomabsorptionsspektrophotometrie bestimmt.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1974
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 327-332
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81076/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 332. p. ; összefoglalás német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 21. 15:33
Utolsó módosítás: 2023. szep. 21. 15:33
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81595
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet