Marikovszky Zoltán: Lea-szám - peroxid-szám: Száhlender-szám. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (1) 1. pp. 19-23. (1955)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_01_19-23.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Szerző kivonatosan ismerteti Szahlender Lajosnak a M. Gyógyszertudom ányi T. Értesítője 1932. I. 12-i szám ában megjelent közleményét és irodalmi adatokra tám aszkodva megállapítja, hogy az első olyan eljárás kidolgozása, amellyel a zsiradékok avasodásának mértékét számszerűleg ki lehet fejezni, Száhlender érdeme. Módszere lényegileg azonos a jelenleg használatos eljárással. Der Autor bespricht kurz die Mitteilung Ludwig Szahlenders (erschienen in M. Gyógyszertudomány5 T. Értesítője I. 12, 1932) und stellt auf Grund literarischer Daten fest, dass es das Verdienst Szahlenders ist, die erste solche Methode ausgearbeitet zu haben, mit deren Hilfe man das Mass des Ranzigwerdens der Fette zahlenmässig festlegen kann. Seine Methode ist mit dem zur Zeit gebräuchlichen Verfahren im Wesentlichen identisch.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Rovatcím: | Eredeti dolgozatok |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1955 |
Kötet: | 1 |
Szám: | 1 |
Oldalak: | pp. 19-23 |
Nyelv: | magyar , német , orosz |
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81598/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - mérés |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 23. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 21. 15:42 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 21. 15:42 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81651 |
Tétel nézet |