Lea-szám - peroxid-szám: Száhlender-szám

Marikovszky Zoltán: Lea-szám - peroxid-szám: Száhlender-szám. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (1) 1. pp. 19-23. (1955)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_01_19-23.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_01_19-23.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szerző kivonatosan ismerteti Szahlender Lajosnak a M. Gyógyszertudom ányi T. Értesítője 1932. I. 12-i szám ában megjelent közleményét és irodalmi adatokra tám aszkodva megállapítja, hogy az első olyan eljárás kidolgozása, amellyel a zsiradékok avasodásának mértékét számszerűleg ki lehet fejezni, Száhlender érdeme. Módszere lényegileg azonos a jelenleg használatos eljárással. Der Autor bespricht kurz die Mitteilung Ludwig Szahlenders (erschienen in M. Gyógyszertudomány5 T. Értesítője I. 12, 1932) und stellt auf Grund literarischer Daten fest, dass es das Verdienst Szahlenders ist, die erste solche Methode ausgearbeitet zu haben, mit deren Hilfe man das Mass des Ranzigwerdens der Fette zahlenmässig festlegen kann. Seine Methode ist mit dem zur Zeit gebräuchlichen Verfahren im Wesentlichen identisch.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Eredeti dolgozatok
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1955
Kötet: 1
Szám: 1
Oldalak: pp. 19-23
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81598/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - mérés
Megjegyzések: Bibliogr.: 23. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 21. 15:42
Utolsó módosítás: 2023. szep. 21. 15:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81651
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet