Marikovszky Zoltán: Lea-szám - peroxid-szám: Száhlender-szám. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (1) 1. pp. 19-23. (1955)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_01_19-23.pdf Download (2MB) |
Abstract
Szerző kivonatosan ismerteti Szahlender Lajosnak a M. Gyógyszertudom ányi T. Értesítője 1932. I. 12-i szám ában megjelent közleményét és irodalmi adatokra tám aszkodva megállapítja, hogy az első olyan eljárás kidolgozása, amellyel a zsiradékok avasodásának mértékét számszerűleg ki lehet fejezni, Száhlender érdeme. Módszere lényegileg azonos a jelenleg használatos eljárással. Der Autor bespricht kurz die Mitteilung Ludwig Szahlenders (erschienen in M. Gyógyszertudomány5 T. Értesítője I. 12, 1932) und stellt auf Grund literarischer Daten fest, dass es das Verdienst Szahlenders ist, die erste solche Methode ausgearbeitet zu haben, mit deren Hilfe man das Mass des Ranzigwerdens der Fette zahlenmässig festlegen kann. Seine Methode ist mit dem zur Zeit gebräuchlichen Verfahren im Wesentlichen identisch.
Item Type: | Article |
---|---|
Heading title: | Eredeti dolgozatok |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1955 |
Volume: | 1 |
Number: | 1 |
Page Range: | pp. 19-23 |
Language: | Hungarian, German, Russian |
Publisher: | Műszaki Könyvkiadó |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81598/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - mérés |
Additional Information: | Bibliogr.: 23. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 21. 15:42 |
Last Modified: | 2023. Sep. 21. 15:42 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81651 |
Actions (login required)
View Item |