Számlálóléc, mint a tejvizsgálatok segédeszköze

Lindner Elek: Számlálóléc, mint a tejvizsgálatok segédeszköze. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (1) 2. pp. 49-55. (1955)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_02_49-55.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_02_49-55.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Vízzel hígított tejben a hígító víz mennyiségének megállapítása közvetlenül a tej alkatrészeinek fajsúlyából levezetett képlet útján történik. A lapul a 71.000/1924. F . M. sz. rendeletben is megállapított 3,3% zsírtartalom és 8,5% zsírmentes szárazanyagmennyiség szolgál, ami normális elegytejeknél helytálló és figyelembe veszi a zsírmennyiség okozta változást is. r3033 8 H ozzáadott víz % = - —r~r— — 2933,8 — 3,17 zsír %. faj súly A tej meghatározott zsír és fajsúly adataiból végezhető számítást a gyakorlatban kiküszöböli megfelelő számolóléc alkalmazása, melyen a megfelelő értékek osztásvonalainak tolóka segítségével való összeillesztése útján az idegen viz százalékos mennyisége, valamint a vizezés mértéke közvetlenül leolvasható. A levezetett képlettel a zsírmentes szárazanyagtartalom is kifejezhető, s egyesített számolólécen közvetlenül leolvasható. Die Ermittelung des Wasserzusatzes in m it Wasser verfälschter Milch geschieht unm ittelbar durch eine Form el, welche m it H ilfe der spezifischen Gewichte der E inzelbestandteile abgeleitet wurde. Als Grund dient 8,5% fettfreie Trockensubstanz bei 3,3% F ettgehalt, und es wird auch der Einfluss der Fettm engen berücksichtigt. 3033,8 Zusatzw assergehalt % —]--------- - — 2933,8 — 3,17 F ett% . sp. Gew Die aus den bestim m ten D aten von sp. Gew. und F e tt durchzuführende Rechnung wird überflüssig gem acht durch einen entsprechenden Rechenschieber, an welchem nach Einstellen der W erte sowohl die Zusatzw asser-Prozente in 100 TI. gewässerter Milch, als auch die W ässerung, d. h. Zusatzwassermenge zu 100 TI. Milch unm ittelbar ablesbar sind. Aus der Form el ist auch der fettfreie Trockensubstanzgehalt zu entnehm en und ist an einem m it dem vorhergenannten vereinigten Rechenschieber unm ittelbar, ablesbar.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Eredeti dolgozatok
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1955
Kötet: 1
Szám: 2
Oldalak: pp. 49-55
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81599/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 22. 08:24
Utolsó módosítás: 2023. szep. 22. 08:24
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81657
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet