Lindner Elek: Számlálóléc, mint a tejvizsgálatok segédeszköze. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (1) 2. pp. 49-55. (1955)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_02_49-55.pdf Download (2MB) |
Abstract
Vízzel hígított tejben a hígító víz mennyiségének megállapítása közvetlenül a tej alkatrészeinek fajsúlyából levezetett képlet útján történik. A lapul a 71.000/1924. F . M. sz. rendeletben is megállapított 3,3% zsírtartalom és 8,5% zsírmentes szárazanyagmennyiség szolgál, ami normális elegytejeknél helytálló és figyelembe veszi a zsírmennyiség okozta változást is. r3033 8 H ozzáadott víz % = - —r~r— — 2933,8 — 3,17 zsír %. faj súly A tej meghatározott zsír és fajsúly adataiból végezhető számítást a gyakorlatban kiküszöböli megfelelő számolóléc alkalmazása, melyen a megfelelő értékek osztásvonalainak tolóka segítségével való összeillesztése útján az idegen viz százalékos mennyisége, valamint a vizezés mértéke közvetlenül leolvasható. A levezetett képlettel a zsírmentes szárazanyagtartalom is kifejezhető, s egyesített számolólécen közvetlenül leolvasható. Die Ermittelung des Wasserzusatzes in m it Wasser verfälschter Milch geschieht unm ittelbar durch eine Form el, welche m it H ilfe der spezifischen Gewichte der E inzelbestandteile abgeleitet wurde. Als Grund dient 8,5% fettfreie Trockensubstanz bei 3,3% F ettgehalt, und es wird auch der Einfluss der Fettm engen berücksichtigt. 3033,8 Zusatzw assergehalt % —]--------- - — 2933,8 — 3,17 F ett% . sp. Gew Die aus den bestim m ten D aten von sp. Gew. und F e tt durchzuführende Rechnung wird überflüssig gem acht durch einen entsprechenden Rechenschieber, an welchem nach Einstellen der W erte sowohl die Zusatzw asser-Prozente in 100 TI. gewässerter Milch, als auch die W ässerung, d. h. Zusatzwassermenge zu 100 TI. Milch unm ittelbar ablesbar sind. Aus der Form el ist auch der fettfreie Trockensubstanzgehalt zu entnehm en und ist an einem m it dem vorhergenannten vereinigten Rechenschieber unm ittelbar, ablesbar.
Item Type: | Article |
---|---|
Heading title: | Eredeti dolgozatok |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1955 |
Volume: | 1 |
Number: | 2 |
Page Range: | pp. 49-55 |
Language: | Hungarian, German, Russian |
Publisher: | Műszaki Könyvkiadó |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81599/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Ill. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 22. 08:24 |
Last Modified: | 2023. Sep. 22. 08:24 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81657 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |