Új fagylaltvizsgálati módszerek és készülékek : IV. rész

Kottász József: Új fagylaltvizsgálati módszerek és készülékek : IV. rész. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (1) 3-4. pp. 104-113. (1955)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_03-04_104-113.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_03-04_104-113.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Aromás fagylaltok zamatosítóképességét (zamatintenzitását) egy célszerűen kiválasztott standard-sorozattal határozhatjuk meg. Fagylaltok szárazanyagtartalm ának meghatározására igen alkalma sak az infravörös sugarak. Az infravörös sugárzók használata a vizsgálatoknál nagy időmegtakarítást jelent. Fagylaltok összes savtartalm ának meghatározására igen alkalmas indikátor a lucigenin (dimetildiacridiliumnitrát). A titrálást sötétben végezzük n/10 nátrium hidroxid oldattal. A meghatározást szénhidrátok, zsírok, fehérjék esetleges jelenléte nem zavarja. Die Arom atisierungsfähigkeit (Aromaintensität) der Gefrorenen kann durch eine zweckmässig ausgewählte Standard-Serie bestimmt werden. Zur Bestimmung der Trockensubstanz des Gefrorenen sind die infraroten Strahlen sehr geeignet. Die Anwendung von infraroten Strahlen bedeutet eine grosse Zeitersparnis. Zur Bestimmung des Gesamt Säuregehaltes der Gefrorenen ist Lucigenin ein sehr geeigneter Indikator. Die Titrierung soll m an m it n/10 NaOH-Lösung im Dunkeln vornehmenr Die Bestimmung wird auch in der eventuellen Anwesenheit von Kohlehydraten, Eiweissen und Fetten nicht gestört.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Neue Methoden und Vorrichtungen zur Untersuchung der Gefrorenen
Rovatcím: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1955
Kötet: 1
Szám: 3-4
Oldalak: pp. 104-113
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81600/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 112-113. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 22. 10:11
Utolsó módosítás: 2023. szep. 22. 10:11
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81668
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet