Új fagylaltvizsgálati módszerek és készülékek : IV. rész

Kottász József: Új fagylaltvizsgálati módszerek és készülékek : IV. rész. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (1) 3-4. pp. 104-113. (1955)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_03-04_104-113.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_03-04_104-113.pdf

Download (3MB)

Abstract

Aromás fagylaltok zamatosítóképességét (zamatintenzitását) egy célszerűen kiválasztott standard-sorozattal határozhatjuk meg. Fagylaltok szárazanyagtartalm ának meghatározására igen alkalma sak az infravörös sugarak. Az infravörös sugárzók használata a vizsgálatoknál nagy időmegtakarítást jelent. Fagylaltok összes savtartalm ának meghatározására igen alkalmas indikátor a lucigenin (dimetildiacridiliumnitrát). A titrálást sötétben végezzük n/10 nátrium hidroxid oldattal. A meghatározást szénhidrátok, zsírok, fehérjék esetleges jelenléte nem zavarja. Die Arom atisierungsfähigkeit (Aromaintensität) der Gefrorenen kann durch eine zweckmässig ausgewählte Standard-Serie bestimmt werden. Zur Bestimmung der Trockensubstanz des Gefrorenen sind die infraroten Strahlen sehr geeignet. Die Anwendung von infraroten Strahlen bedeutet eine grosse Zeitersparnis. Zur Bestimmung des Gesamt Säuregehaltes der Gefrorenen ist Lucigenin ein sehr geeigneter Indikator. Die Titrierung soll m an m it n/10 NaOH-Lösung im Dunkeln vornehmenr Die Bestimmung wird auch in der eventuellen Anwesenheit von Kohlehydraten, Eiweissen und Fetten nicht gestört.

Item Type: Article
Other title: Neue Methoden und Vorrichtungen zur Untersuchung der Gefrorenen
Heading title: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1955
Volume: 1
Number: 3-4
Page Range: pp. 104-113
Language: Hungarian, German, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81600/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: p. 112-113. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 22. 10:11
Last Modified: 2023. Sep. 22. 10:11
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81668

Actions (login required)

View Item View Item