Keményítő vízfelvételének meghatározására szolgáló módszerek vizsgálata

Rajky Antalné; Zukál Endre: Keményítő vízfelvételének meghatározására szolgáló módszerek vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (1) 3-4. pp. 122-130. (1955)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_03-04_122-130.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_03-04_122-130.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat ism ertet néhány, a korlátoltan duzzadó,, porszerű anyagok vízfelvételének vizsgálatára használható módszert. Megállapítja, hogy a folyadékkal közvetlen érintkezés által felvett folyadékmennyiség okozta súlygyarapodás mérésén alapuló módszer nehézségekbe ütközik, a többi módszer használata előnyösebb. Az egyes módszerekkel nyert eredmények egymástól eltérnek. Vizsgálja az eltérés ckaft és rám utat arra, hogy az eltérésekből a vízfelvétel term észetére vonatkozó következtetéseket is le lehet vonni. Végezetül bem utat egy módszert, mellyel a szemcsehalmaz számlálással nyert eredmények kiértékelhetők. Die M itteilung bespricht einige Methoden die sich zur Untersuchung der W asseraufnahme von pulverförmigen in beschränktem Masse quellenden Substanzen eignen. Es w ird festgestellt, dass die Messung der Gewichtserhöhung infolge der durch unm ittelbare Berührung aufgenommenen Flüssigkeitsmenge Schwierigkeiten bereitet, die anderen Verfahren eignen sich besser. Die durch die einzelnen Verfahren erhaltenen Ergebnisse weichen von einander ab. Die Verfasser untersuchen die Ursache der Abweichung und weisen darauf hin, dass man auf Grund der Abweichungen auf die N atur’ der W asseraufnahme folgern kann.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Prüfung der Methoden zur Bestimmung der Wasseraufnahme von Stärke
Rovatcím: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1955
Kötet: 1
Szám: 3-4
Oldalak: pp. 122-130
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81600/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 130. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 22. 10:46
Utolsó módosítás: 2023. szep. 22. 10:47
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81670
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet