Rajky Antalné; Zukál Endre: Keményítő vízfelvételének meghatározására szolgáló módszerek vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (1) 3-4. pp. 122-130. (1955)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_03-04_122-130.pdf Letöltés (3MB) |
Absztrakt (kivonat)
A dolgozat ism ertet néhány, a korlátoltan duzzadó,, porszerű anyagok vízfelvételének vizsgálatára használható módszert. Megállapítja, hogy a folyadékkal közvetlen érintkezés által felvett folyadékmennyiség okozta súlygyarapodás mérésén alapuló módszer nehézségekbe ütközik, a többi módszer használata előnyösebb. Az egyes módszerekkel nyert eredmények egymástól eltérnek. Vizsgálja az eltérés ckaft és rám utat arra, hogy az eltérésekből a vízfelvétel term észetére vonatkozó következtetéseket is le lehet vonni. Végezetül bem utat egy módszert, mellyel a szemcsehalmaz számlálással nyert eredmények kiértékelhetők. Die M itteilung bespricht einige Methoden die sich zur Untersuchung der W asseraufnahme von pulverförmigen in beschränktem Masse quellenden Substanzen eignen. Es w ird festgestellt, dass die Messung der Gewichtserhöhung infolge der durch unm ittelbare Berührung aufgenommenen Flüssigkeitsmenge Schwierigkeiten bereitet, die anderen Verfahren eignen sich besser. Die durch die einzelnen Verfahren erhaltenen Ergebnisse weichen von einander ab. Die Verfasser untersuchen die Ursache der Abweichung und weisen darauf hin, dass man auf Grund der Abweichungen auf die N atur’ der W asseraufnahme folgern kann.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Prüfung der Methoden zur Bestimmung der Wasseraufnahme von Stärke |
Rovatcím: | Eredeti dolgozatok - beszámolók |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1955 |
Kötet: | 1 |
Szám: | 3-4 |
Oldalak: | pp. 122-130 |
Nyelv: | magyar , német , orosz |
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81600/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 130. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 22. 10:46 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 22. 10:47 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81670 |
Tétel nézet |