Kajdacsi Ferenc; Kottász József: Új laboratóriumi eszközök és tökéletesítések Budapest Főváros Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézetében III. rész : Szódabikarbóna, mosószóda, vagy hamuzsírtartalmú anyagok nátriumhidrokarbonát, nátriumkarbonát, illetve káliumkarbonáttarlalmának gyors meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 1. pp. 34-40. (1956)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_01_034-040.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A cikk ismertet egy készüléket szódabikarbóna, mosószóda, vagy hamuzsírtartalmú anyagok nátriumhidrokarbonát, nátriumkarbonát, illetve kálium karbonáttartalmának meghatározására és az erre szolgáló gyors eljárást ; egy kim osásos h o m o k m eg h atáro zó készüléket (növényi k o n zerv ek h o m o k ta rta lm á n a k m eg h a tá ro z á sá ra ) ; az Allihncsőnek egy módosítását, egy készüléket a m akaróniban levő zsizsik és egyéb szennyezések kim utatására és egy eszközt a gumi tömítőgyűrűk belső méretének ellenőrzésére. Der Artikel bespricht einen A pparat zwecks Bestimmung des N a triu m h y d ro k a rb o n a t, — N a triu m k a r b o n a t, — bzw. K a liu m k a rb o n a tgehaltes von Natriumbikarbonat-, Bleichsoda oder Pottasche-haltigen Stoffen u n d eine dazu geeignete S chnellm ethode ; ein G erät zur Sandbestimmung vermittels Auswaschung (zwecks Sandgehaltbestimmung pflanzlicher K onserven) ; eine A b ä n d e ru n g des A llihnrohres, einen A pparat zum Nachweis von Samenkäfern und anderen Verunreinigungen in Makkaroni und ein Instrum ent zur Kontrolle des inneren Kalibers von Verdichtungsringen aus Gummi.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Rovatcím: | Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1956 |
Kötet: | 2 |
Szám: | 1 |
Oldalak: | pp. 34-40 |
Nyelv: | magyar , német , orosz |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81601/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - laboratóriumi technika |
Megjegyzések: | Ill. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 22. 12:43 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 22. 12:43 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81684 |
Tétel nézet |