Új laboratóriumi eszközök és tökéletesítések Budapest Főváros Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézetében III. rész : Szódabikarbóna, mosószóda, vagy hamuzsírtartalmú anyagok nátriumhidrokarbonát, nátriumkarbonát, illetve káliumkarbonáttarlalmának gyors meghatározása

Kajdacsi Ferenc; Kottász József: Új laboratóriumi eszközök és tökéletesítések Budapest Főváros Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézetében III. rész : Szódabikarbóna, mosószóda, vagy hamuzsírtartalmú anyagok nátriumhidrokarbonát, nátriumkarbonát, illetve káliumkarbonáttarlalmának gyors meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 1. pp. 34-40. (1956)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_01_034-040.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_01_034-040.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A cikk ismertet egy készüléket szódabikarbóna, mosószóda, vagy hamuzsírtartalmú anyagok nátriumhidrokarbonát, nátriumkarbonát, illetve kálium karbonáttartalmának meghatározására és az erre szolgáló gyors eljárást ; egy kim osásos h o m o k m eg h atáro zó készüléket (növényi k o n zerv ek h o m o k ta rta lm á n a k m eg h a tá ro z á sá ra ) ; az Allihncsőnek egy módosítását, egy készüléket a m akaróniban levő zsizsik és egyéb szennyezések kim utatására és egy eszközt a gumi tömítőgyűrűk belső méretének ellenőrzésére. Der Artikel bespricht einen A pparat zwecks Bestimmung des N a triu m h y d ro k a rb o n a t, — N a triu m k a r b o n a t, — bzw. K a liu m k a rb o n a tgehaltes von Natriumbikarbonat-, Bleichsoda oder Pottasche-haltigen Stoffen u n d eine dazu geeignete S chnellm ethode ; ein G erät zur Sandbestimmung vermittels Auswaschung (zwecks Sandgehaltbestimmung pflanzlicher K onserven) ; eine A b ä n d e ru n g des A llihnrohres, einen A pparat zum Nachweis von Samenkäfern und anderen Verunreinigungen in Makkaroni und ein Instrum ent zur Kontrolle des inneren Kalibers von Verdichtungsringen aus Gummi.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1956
Kötet: 2
Szám: 1
Oldalak: pp. 34-40
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81601/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - laboratóriumi technika
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 22. 12:43
Utolsó módosítás: 2023. szep. 22. 12:43
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81684
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet