Kajdacsi Ferenc and Kottász József: Új laboratóriumi eszközök és tökéletesítések Budapest Főváros Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézetében III. rész : Szódabikarbóna, mosószóda, vagy hamuzsírtartalmú anyagok nátriumhidrokarbonát, nátriumkarbonát, illetve káliumkarbonáttarlalmának gyors meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 1. pp. 34-40. (1956)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_01_034-040.pdf Download (1MB) |
Abstract
A cikk ismertet egy készüléket szódabikarbóna, mosószóda, vagy hamuzsírtartalmú anyagok nátriumhidrokarbonát, nátriumkarbonát, illetve kálium karbonáttartalmának meghatározására és az erre szolgáló gyors eljárást ; egy kim osásos h o m o k m eg h atáro zó készüléket (növényi k o n zerv ek h o m o k ta rta lm á n a k m eg h a tá ro z á sá ra ) ; az Allihncsőnek egy módosítását, egy készüléket a m akaróniban levő zsizsik és egyéb szennyezések kim utatására és egy eszközt a gumi tömítőgyűrűk belső méretének ellenőrzésére. Der Artikel bespricht einen A pparat zwecks Bestimmung des N a triu m h y d ro k a rb o n a t, — N a triu m k a r b o n a t, — bzw. K a liu m k a rb o n a tgehaltes von Natriumbikarbonat-, Bleichsoda oder Pottasche-haltigen Stoffen u n d eine dazu geeignete S chnellm ethode ; ein G erät zur Sandbestimmung vermittels Auswaschung (zwecks Sandgehaltbestimmung pflanzlicher K onserven) ; eine A b ä n d e ru n g des A llihnrohres, einen A pparat zum Nachweis von Samenkäfern und anderen Verunreinigungen in Makkaroni und ein Instrum ent zur Kontrolle des inneren Kalibers von Verdichtungsringen aus Gummi.
Item Type: | Article |
---|---|
Heading title: | Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1956 |
Volume: | 2 |
Number: | 1 |
Page Range: | pp. 34-40 |
Language: | Hungarian, German, Russian |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81601/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - laboratóriumi technika |
Additional Information: | Ill. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 22. 12:43 |
Last Modified: | 2023. Sep. 22. 12:43 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81684 |
Actions (login required)
View Item |