Növényi fehérjék frakcionálása

Korpáczy István: Növényi fehérjék frakcionálása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 2. pp. 74-82. (1956)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_02_074-082.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_02_074-082.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A közölt eljárás alapján meglehetősen egyszerűen, reprodukálható módon és megfelelő pontossággal m eghatározhatjuk valamely növényi termék oldható fehérjetartalm át és annak frakcióit. E frakciók több kom ponensből á llh a tn a k ; h a jól definiált feh érjék et a k a ru n k előállítani, sokféle és hosszadalmas tisztítási m űveleteket kell elvégezni és még akkor is kiderülhet egy kristályosított fehérjéről is, hogy elektroforetikusan vagy ultracentrifugás szedimentálással több összetevőből állónak bizonyul, tízek ellenére a módszer összehasonlító és tájékoztató ismeretek szerzésére teljes mértékben alkalmas, bár az ismételt kisózás vagy kicsapás és dialízis ellenére előfordulhat, hogy a frakciókban a fehérje mellett még nagymolekulájú szénhidrátok vagy pektinanyagok is jelen vannak, de ez a lehetőség a klasszikus frakcionálási eljárásnál is fennáll. Auf G ru n d des m itg eteilten V erfahrens k a n n der lösliche P ro tein g eh alt eines pflanzlichen Produktes und dessen Fraktionen einfach, reproduzierbar und mit genügender Genauigkeit bestim mt werden. Die F rak ­ tionen können aus mehreren Komponenten bestehen. Will man gut definierte Proteine darstellen, muss man vielerlei und langwierige Reinigungsverfahren anwenden und selbst in diesem Falle kann es sich von einem kristallisierten Protein herausstellen, dass es eletrophoretisch oder durch Sedimentierung vermittels der Ultrazentrifuge geprüft, aus mehreren K om ponenten besteht. Trotz alledem ist die M ethode zur Gewinnung vergleichender und orientierender Kenntnisse durchaus geeignet ; es k a n n zw ar tro tz w ied erh o lter F ällu n g u n d D ialyse V orkom ­ men, dass in den Fraktionen neben dem Protein noch grossmolekulare Kohlenhydrate oder Pektinstoffe zugegen sind, doch besteht diese Möglichkeit auch bei dem klassischen Fraktionierungsverfahren.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1956
Kötet: 2
Szám: 2
Oldalak: pp. 74-82
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81602/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 82. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 25. 10:20
Utolsó módosítás: 2023. szep. 25. 10:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81688
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet