Enyvadó anyagok felhasználása kolbászfélék készítéséhez és azok mennyiségi meghatározása

Kieselbach Gyula: Enyvadó anyagok felhasználása kolbászfélék készítéséhez és azok mennyiségi meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 3. pp. 142-148. (1956)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_03_142-148.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_03_142-148.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A magyar szabványok egyes füstölt nyerskolbászfélékre az íntartalom eltűrhető mennyiségét (pl. a téli szalámi esetében 1,5%) és az ín d a ra b o k m egengedhető m éreteit is előírják ; ezen csekély m e n n y iségek meghatározására, valamint a méretek megállapítására mikroszkópos szövettani vizsgálatok vagy kémiai eljárások nem használhatók, ezért a szerző a k övetkező egyszerű és gyors eljárást ajá n lja : 100 gramm k é szítm én y t 0,5 — 1 cm-es szeletekre v á g u n k és a k iv á lo g a to tt és m eg ­ tisztított índarabkákat kitáráit edénykében összegyűjtjük. A szeleteket ujjaink között össze is nyom ogatjuk és kés lapjával lehetőleg szétkenjük, m ajd az ily módon talált és m egtisztított índarabkákat is hozzáadjuk a már összegyűjtött darabkákhoz. Súlyuk százalékban adja meg a vizsgált készítmény íntartalm át, az egyes darabkák lemért hossza és felülete alap ján pedig m eg állap ítju k , hogy e te k in te tb e n nem lépik-e túl a szabványokban megengedett határértékeket. Die ungarischen Staatsnormen schreiben für einige Arten der geräucherten Rohwurstwaren die noch zulässige Menge des Sehnengehaltes (z. B. im Falle von W intersalam i 1,5%) und die noch annehm bare Grösse der S ehn en stü ck ch en vo r ; zur B estim m u n g dieser geringen Mengen, wie auch zur Feststellung der Dimensionen sind mikroskopisch histologische Untersuchungen oder chemische Verfahren nicht geeignet ; der Verfasser em pfiehlt deshalb folgendes einfache u n d r a ­ sche V erfahren : 100 g des P rä p a r a te s w erden in S ch n itten von 0,5 — 1 cm Breite aufgeteilt und die ausgewählten und gesäuberten Sehnenstückchen in einem tarierten Schälchen gesammelt. Die einzelnen Schnitte müssen auch zwischen den Fingern zerdrückt und die auf dieser Weise noch gefundenen und gesäuberten Sehnenstückchen zu den bereits gesammelten gefügt werden. Aus ihrem Gewicht ergibt sich, der prozentuale Gehalt des Präparates an Sehnen unmittelbar und auf Grund der gemessenen Länge und Fläche der einzelnen Stückchen ist es möglich festzustellen, ob dieselben in dieser Beziehung die zugelassenen Grenzwerte der Staatsnormen nicht überschreiten.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1956
Kötet: 2
Szám: 3
Oldalak: pp. 142-148
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81603/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 148. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 25. 12:31
Utolsó módosítás: 2023. szep. 25. 12:31
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81699
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet