Hangyasav és ecetsav meghatározása gyümölcslevekben és gyümölcshúsokban

Heltai László and Orentsák Aladárné: Hangyasav és ecetsav meghatározása gyümölcslevekben és gyümölcshúsokban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 3. pp. 149-152. (1956)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_03_149-152.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_03_149-152.pdf

Download (1MB)

Abstract

Szerzők konzervált gyümölcslevekben és pulpokban a hangyasav és ecetsav egymás melletti m eghatározásánál a kalcium karbonátos desztillációt elhagyják és csak az MNOSZ 3620 szabványban előírt vízgőzdesztillációt végzik el. A d esztillátu m 200 — 200 ml-es részleteiből határozzák meg a két illósavat egymás mellett az MNOSZ 3620 szabvány 4.2 pontja szerint. Ezen módszer különösen konzervált levek sorozatvizsgálatánál nagy időmegtakarítást jelent. Die Verfasser lassen bei der nebeneinander erfolgten Bestimmung von Ameisensäure und Essigsäure in konserviertem Fruchtsaft oder Fruchtbrei die Calciumcarbonatdestillation weg und führen nur die in der Staatsnorm MNOSZ Nr. 3620 vorgeschriebene W asserdampfdestillation aus. Die beiden flüchtigen S äuren w erden aus je 200 — 200 ml des Destillats nach Vorschrift des Punktes 4,2 der MNOSZ 3620 nebeneinander bestimmt. Dieses Verfahren bedeutet besonders bei serienweisen Untersuchungen der konservierten Fruchtsäfte eine grosse Zeitersparnis.

Item Type: Article
Heading title: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1956
Volume: 2
Number: 3
Page Range: pp. 149-152
Language: Hungarian, German, Russian
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81603/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 152. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 25. 12:34
Last Modified: 2023. Sep. 25. 12:34
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81700

Actions (login required)

View Item View Item