Moldvai Rezső: Élelmiszerszabványok vizsgálati módszereinek tanulmányozása : kávépótló-főzetek színének kvantitatív meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 4. pp. 218-224. (1956)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_04_218-224.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Szerző a kávépótló-főzetek színének meghatározására a súly szerint bemérendő ultramarin por helyett az ugyancsak színkompenzáción alapuló, de metilenkék mérőoldattal történő térfogatos elemzési m ódszert ajánlja. A kemény cukorkák savtartalm ának meghatározásánál az aktív szénnel való derítés nemcsak fölösleges, hanem helytelen is, m ert a szén pufferhatás következtében savat fogyaszt és a meghatározásnál túl kicsiny értéket kapunk. A cukorkaoldatok fenolftalein indikátor mellett közvetlenül is m egtitrálhatók. A m ustár ecetsavtartalmának meghatározása a rendkívül nehézkes vízgőzdesztillálás helyett lumineszcenc indikátor (lucigenin) jelenlétében közvetlenül végezhető. Verfasser empfiehlt zur Bestimmung des Farbtones von Ersatzkaffee-Aufgüssen anstatt der vorgeschriebenen Methode vermittels einzuwägenden Ultramarinpulvers ein ebenfalls auf Farbkompensation gegründetes, jedoch mit einer Messlösung von Methylenblau ausführbares, titrimetrisehes Verfahren. Bei der Bestimmung des Säuregehaltes von Drops ist die Klärung mit Tierkohle nicht nur überflüssig, sondern führt sogar zu falschen Resultaten, da die Kohle durch Pufferwirkung Säure bindet und infolgedessen zu niedrige W erte erhalten werden. Die Zuckerlösungen kann man bei Verwendung des Indikators Phenolphtalein auch unm ittelbar titrieren. Die Bestimmung des Essigsäuregehaltes von Senf kann statt der sehr schwerfälligen Wasserdampfdestillation in Gegenwart eines luminescenten Indikators (Lucigenin) unmittelbar durchgeführt werden. The author proposes for the determination of the colour of extracts prepared from coffee surrogates -in place of pulverized ultram arine dosed by weight- a volumetric method by a standard solution of m ethyleneblue, based also on colour compensation. At the determination of the acid content of hard sweets the clarification by active carbon is not necessary and yields low values since active carbon consumes some acid, due to its buffer action. Solutions prepared from sweets may directly be titrated in the presence of phenolpthalein as indicator. The determination of the content of acetic acid in m ustard m ay be carried o u t — in stead of th e ra th e r cum bersom e steam d estin atio n — by direct titration in the presence of a luminescent indicator (as lucigenine). Pour déterminer la couleur de la décoction des produits remplacant le café, l'auteur propose, au lieu de peser gravimetriquement la poudre d'outrémer, la méthode volumetrique avec la solution standard de méthylénebleu, laquelle méthode est aussi fondée sur la compensation des couleurs. Pour déterminer la teneur en acid dans les sucres durs, la clarification avec le eharbon actif n'est pas seulement inutile mais aussi incorrecte, parceque le eharbon, ä cause de l'effet tam pon consomme de l'acide et on re^oit des résu ltats tro p bas. On p e u t doser les solutions de sucres directement avec l'indicateur de phénolphtaleine. Au lieu de la méthode trés compliquée avec la distillation par la vapeur d'eau, on peut déterminer la teneur en acide acétique dans les moutardes par dosage direct en présence d'un indicateur lumineux (lucigenin).
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Rovatcím: | Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1956 |
Kötet: | 2 |
Szám: | 4 |
Oldalak: | pp. 218-224 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81604/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszeripar - szabványok |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 224. p. ; összefoglalás magyar, angol, francia és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 25. 14:24 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 25. 14:24 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81713 |
Tétel nézet |