Tompos Albert: A szódavíz szabad szénsavtartalmának meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 4. pp. 225-226. (1956)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_04_225-226.pdf Letöltés (673kB) |
Absztrakt (kivonat)
A szódavízben nagy nyomás alatt levő szénsav meghatározása zárt edényben és csak oly módon végezhető kielégítő pontossággal, ha a vizsgálandó szódavizet fölöslegben levő lúgba adjuk és a cserebomlásban részt nem vevő lúg mennyiségét savval meghatározzuk. A szódavíznek a hengerbe nyomatásakor némi szénsavveszteség elkerülhetetlen és ezért 10% tűrést kell alkalmazni, vagyis a talált szénsavmennyiséget 10%-kal magasabbnak kell venni. Die unter einem hohen Druck stehende Kohlensäure in Sodawasser kann mit ausreichender Genauigkeit nur dann destimmt werden wenn es in einem geschlossenen Gefäss geschieht. In dem Gefäss befindet sich Lauge in Überschuss. Der in der Reaktion nicht verbrauchte Teil der Lauge wird mit Säure zurücktitriert.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Rovatcím: | Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1956 |
Kötet: | 2 |
Szám: | 4 |
Oldalak: | pp. 225-226 |
Nyelv: | magyar , német |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81604/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Összefoglalás magyar és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 25. 14:28 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 25. 14:28 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81714 |
![]() |
Tétel nézet |