A szódavíz szabad szénsavtartalmának meghatározása

Tompos Albert: A szódavíz szabad szénsavtartalmának meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 4. pp. 225-226. (1956)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_04_225-226.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_04_225-226.pdf

Letöltés (673kB)

Absztrakt (kivonat)

A szódavízben nagy nyomás alatt levő szénsav meghatározása zárt edényben és csak oly módon végezhető kielégítő pontossággal, ha a vizsgálandó szódavizet fölöslegben levő lúgba adjuk és a cserebomlásban részt nem vevő lúg mennyiségét savval meghatározzuk. A szódavíznek a hengerbe nyomatásakor némi szénsavveszteség elkerülhetetlen és ezért 10% tűrést kell alkalmazni, vagyis a talált szénsavmennyiséget 10%-kal magasabbnak kell venni. Die unter einem hohen Druck stehende Kohlensäure in Sodawasser kann mit ausreichender Genauigkeit nur dann destimmt werden wenn es in einem geschlossenen Gefäss geschieht. In dem Gefäss befindet sich Lauge in Überschuss. Der in der Reaktion nicht verbrauchte Teil der Lauge wird mit Säure zurücktitriert.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1956
Kötet: 2
Szám: 4
Oldalak: pp. 225-226
Nyelv: magyar , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81604/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 25. 14:28
Utolsó módosítás: 2023. szep. 25. 14:28
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81714
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet