A szódavíz szabad szénsavtartalmának meghatározása

Tompos Albert: A szódavíz szabad szénsavtartalmának meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 4. pp. 225-226. (1956)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_04_225-226.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_04_225-226.pdf

Download (673kB)

Abstract

A szódavízben nagy nyomás alatt levő szénsav meghatározása zárt edényben és csak oly módon végezhető kielégítő pontossággal, ha a vizsgálandó szódavizet fölöslegben levő lúgba adjuk és a cserebomlásban részt nem vevő lúg mennyiségét savval meghatározzuk. A szódavíznek a hengerbe nyomatásakor némi szénsavveszteség elkerülhetetlen és ezért 10% tűrést kell alkalmazni, vagyis a talált szénsavmennyiséget 10%-kal magasabbnak kell venni. Die unter einem hohen Druck stehende Kohlensäure in Sodawasser kann mit ausreichender Genauigkeit nur dann destimmt werden wenn es in einem geschlossenen Gefäss geschieht. In dem Gefäss befindet sich Lauge in Überschuss. Der in der Reaktion nicht verbrauchte Teil der Lauge wird mit Säure zurücktitriert.

Item Type: Article
Heading title: Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1956
Volume: 2
Number: 4
Page Range: pp. 225-226
Language: Hungarian, German
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81604/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Összefoglalás magyar és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 25. 14:28
Last Modified: 2023. Sep. 25. 14:28
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81714

Actions (login required)

View Item View Item