Adatok az ipari keményítőszörpök és cukrok összetételéről, különös tekintettel a dextrin-maltóz-glükoz arányra I.

Lutter Béla; Szentjóbi Ottó: Adatok az ipari keményítőszörpök és cukrok összetételéről, különös tekintettel a dextrin-maltóz-glükoz arányra I. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 5-6. pp. 247-256. (1956)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_05-06_247-256.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_05-06_247-256.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzők által végzett kísérletsorozatokból kitűnik, hogy a glükóz mennyisége növekvő hidrolízis ta rta m és kisebb m érvű nyomás (hőfok) emelésével bizonyos határon belül gyakorlatilag alig változik, legalább is burgonyakem ényítő esetén. A közbeeső hidrolízis-termékek (oligo-saccharidok) mennyisége viszont nagymértékben függ az alkalm a z o tt n y o m ástó l és időtől. Szerzők to v á b b i — fő k én t lab o rató riu m i m éretek b en elvégzendő — kísérletekkel k ív á n já k felderíteni a k a p ­ csolatot a végtermék minősége és az alkalmazott technológia közt. Aus den von den Verfassern durchgeführten Versuchsreihen geht hervor, dass sich die Menge der Glucose durch ansteigende Zeitdauer der Hydrolyse und geringere Druck- (Temperatur) erhöhung innerhalb gewisser Grenzen praktisch kaum ändert. Die Menge der Zwischenprodukte der Hydrolyse (Oligosaccharide) jedoch hängt in hohem Masse von dem angewandten Druck und der Zeitdauer ab. Die Autoren beabsichtigen durch weitere Laboratoriumsversuche den Zusammenhang zwischen der Qualität des Endproduktes und der angewandten Technologie klarzustellen. The partial acid hydrolisis of potato starch on industrial scale, followed by paper-chromatogramms leads to a series of oligosaccharides, but the mean products are glucose and maltose. The quantity of the glucose is not significantly influenced by the pressure and time whithin the industrial circumstances, but the presence of maltose, maltotriose and other glucosaccharides depends greatly on the technology employed. Further investigations will follow concerning the composition of the end-products. Selon des expériences successives faites par les auteurs, il se dégage q u ’en tre certaines limites la q u a n tité de la glucose — au moins dans le cas de la féeule de p o nnnes de terre, — se change p ra tiq u e m e n t ä peine p a r l’a u g m e n ta tio n du te m p s de l’hydolyse et de la pression (température). Au contraire la quantité des produits intermédiaircs de l’h ydrolyse (oligo-saccharides) d épend de la pression et du te m p s appliqués dans une trés grande mesure. Avec des expériences laboratoires ultérieures les auteurs exigent ä éclaircir la connexion entre la qualité du produit final et la teclmologie appliquée.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1956
Kötet: 2
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 247-256
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81605/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 256. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol francia és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 25. 15:10
Utolsó módosítás: 2023. szep. 25. 15:10
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81721
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet