Gyors módszer tejek fekális szennyeződésének megközelítő pontosságú kémiai meghatározására

Kaffehr Béla: Gyors módszer tejek fekális szennyeződésének megközelítő pontosságú kémiai meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (3) 1-2. pp. 49-54. (1957)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_049-054.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_049-054.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Zur raschen Feststellung der Verunreinigung der Milch können wir die nitratreduzierende Fähigkeit der Bacterien E. coli verwenden. Die durch Beisetzung von Natriumnitrat zur Milch elhaltene Nitritmenge kann man im Bleiacetat-serum mit photometrischer Methode bestimmen. Aus den so gewonnenen Extinctionswerten ist der Coli-titer mit Hilfe einer Kalibrationskurve auf unmittelbare Weise abzuschätzen.La capacité réduisante de l’entérocoque Coli envers les nitrates peut étre exploitée pour la détermination rapide de la souillure fécale du Iáit. Au cours de Г analyse, le dosage de la nitrite, résultante du nitrate de soude ajouté au Iáit, peut étre vérifié dans du sérum ä sous-acétate de plomb, au moyen photométrique. A base des valeurs d’extinction obtenues, le nombre des entérocoques Coli, ä l’aide de la courbe calibrée, peut étre évaluée immédiatement. The capability of E. coli to reduce nitrates proved suited for use in the quick determination of milk contamination by faeces. In this test, sodium nitrate is added to the milk sample and the quantity of nitrite formed during the test may be measured by photometry in a lead acetate serum. The coli number can be read directly from the extinction values obtained, applying a working curve.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1957
Kötet: 3
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 49-54
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81606/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 53-54. ; összefoglalás angol, francia és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 26. 08:33
Utolsó módosítás: 2023. szep. 26. 08:33
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81733
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet