Új módszer ammónia koloriméteres mennyiségi meghatározására

Korpáczy István: Új módszer ammónia koloriméteres mennyiségi meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (3) 1-2. pp. 55-65. (1957)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_055-065.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_055-065.pdf

Download (4MB)

Abstract

Verfasser berichtet über seine Methode der quantitativen kolorimetrischen Bestimmung des Nitrogens in Ammonsalzlösungen mit Hilfe des Folinschen Aminonitrogen-Reagens, des Natriumsalzes der Betanaphtochinonsulfonsäure. Zur Erreichung dieses Zieles wurde die Bestimmungsmethode des Aminonitrogens in Blutsera von FRAME-RUSSEL-WILHELMI in mehreren Punkten zweckmässig abgeändert. Die wichtigste Forderung ist, dass sich die Alkoholkonzentration am Ende zwischen 40—50 v. H. bewege, d. h. weder mehr noch weniger betrage. Beim Gebrauch eines Stufenphotometers von Pulfrich liegen die Grenzen der Bestimmung des Nitrogens zwischen 20—180 Mikrogramm, die Genauigkeit ist besser als ± 2 v. H. Author describes the use of Folin’s amino-nitrogen reagent, the sodium salt of betanaphthoquinone-sulphonic acid for the quantitative colorimetric estimation of nitrogen in ammonia salts. For this purpose the method of FRAME-RUSSEL-WILHELMI for the estimation of the amino-nitrogen content in blood-sera was modified. The essential difference is that the alcohol concentration in the resulting solution must range exactly 40—50%. When a Pulfrich Stufenphotometer is used and the range of nitrogen in the solution to be tested is 20—180 micrograms, the error of estimations is below ±2%. Pour obtenir le dosage colorimétrique de la teneur en ammoniaque ou en azote dans des solutions sóit d’ammoniaque, sóit de sels ammoniaques, l’auteur emploie le réactif amino-azotique de Folin, une solution de sodium béta-naphto-quinone sulphurique, en le modifiant convenablement, correspondant ä la méthode de Frame-Russel-Wilhelmi dönt on se sert au dosage de l’amino-azote dans les séra. En employant le Stufenphotométre, les résultats se trouvent parmi les limites de 20 a 180 microgrammes de l’azote, l’exactitude de cette détermination étant meilleure b e ± ?%.

Item Type: Article
Heading title: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1957
Volume: 3
Number: 1-2
Page Range: pp. 55-65
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81606/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 64. p. ; összefoglalás angol, francia és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 26. 08:44
Last Modified: 2023. Sep. 26. 08:44
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81734

Actions (login required)

View Item View Item