Howard-vizsgálatra alkalmas, állandósított paradicsompüré-készítmények előállítása

Fábri Ilona; Vas Károly: Howard-vizsgálatra alkalmas, állandósított paradicsompüré-készítmények előállítása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (3) 1-2. pp. 66-72. (1957)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_066-072.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_066-072.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasser beschreiben die Herstellung von zu mikroskopischen Zwecken geeigneten fixierten Paradeissaft-präparaten; dieselben sind mit den bisherigen verglichen aus didaktischem Gesichtspunkte vorteilhafter und ausserdem nicht nur zu Lehrzwecken, sondern — infolge ihres vorschriftmässigen Inhaltes an Paradeistrockensubstanz und ihrer Schichtdicke — auch zur normentsprechenden Howardzahlbestimmung geeignet. Das Wesentliche des Verfahrens besteht darin, dass von dem cca. auf pH = 6 eingestellten, 9% Paradeistrockensubstanz, 3% Agar und 0,1% Formaldehyd enthaltenden Paradeissaft in der Howard Kammer eine Lamelle von 0,1 mm Schichtdicke hergestellt und dieselbe auf einem mit Schabion versehenen Objektträger unter dem Deckglas in Kanadabalsam eingebettet wird. Preparation of a new type of permanent mould count slide has been developed which not only is of superior didactical value, but also has the advantage of being directly applicable to standard Howard counting, due to the prescribed tomato solids content (njjn= 1,3447— 1,3460) and to the standard thickness (0,1, mm.) of the tomato layer contained in it. The method essentially consists in preparing a disc from tomato juice of pH 6 and of tomato solids content as stated above, preserved by 0,1% formaldehyde (СШО), and solidified with 3% agar in a regular Howard chamber. This tomato agar disc is embedded in Canada balsam on a microscopic slide provided with a perforated cellophane pattern (4, 5). The preparation is then covered by a cover-plate. 1. Fábri et К. Vas Les auteurs décrivent la production des preparations microscopiques de jus de tomate conservées, laquelle, en vue didactique, semblent d’étre supérieures aux précédentes, et, de plus, ne sont pas uniquement convenables á enseigner, mais,, grä:e ä leur contenus en tomates sees préserits ainsi qu’a leur épaisseur de couche, sont aussi propres au dénombrement régulier selon Howard. L’essentiel de cette méthode consiste dans la production d’une lamelle de l’épaisseur de 0,1 mm et d’un pH égal ä 6 environ, consistante d’un jus de tomates qui contient 9% de sees, 3% d’agar et 0,1% de formaldehyde; la production est effectuée dans une chambre Howard. Le produit est mis en baume de Canada posé sur l’objectif et observé par une plaque de Couverture ä une échelle d’observation.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1957
Kötet: 3
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 66-72
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81606/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 71. p. ; összefoglalás angol, francia és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 26. 10:13
Utolsó módosítás: 2023. szep. 26. 10:13
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81735
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet