A cukortartalom meghatározásához célszerű munkamenet gyümölcsízekben, szörpökben, likőrökben és egyéb édesített készítményekben

Sarudi Imre: A cukortartalom meghatározásához célszerű munkamenet gyümölcsízekben, szörpökben, likőrökben és egyéb édesített készítményekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (3) 1-2. pp. 80-85. (1957)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_080-085.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_080-085.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Es wird ein zweckmässiger Arbeitsgang angegeben, der die Vorbereitung der Substanz (Klären und Inversion) in einfacher und bequemer Weise ermöglicht. An Stelle der schwierigen Bleieissig-Klärung verwendet der Verfasser das weitaus überlegene Klärungsreagens nach Carrez. An Stelle der Inversion in stark salzsaurer Lösung wird von der viel bequemer ausführbaren Inversionsvorschrift nach Th. v. Fellenberg Gebrauch gemacht, indem die etwa 0,03 n salzsaure Zuckerlösung y2 Stunde lang im siedenden Wasserbade erhitzt wird. Durch die Auswahl 'dieser beiden Methoden ist es gelungen den bekannten Schwierigkeiten der Zuckerbestimmung aus dem Wege zu gehen. Als Bestimmungsverfahren wird auf die in angegebener Weise vorbereitete Zuckerlösung die jodometrische Methode nach Schoorl—Regenbogen angewendet. Die Verlässlichkeit des ganzen Arbeitsganges wurde durch Beleganalysen mit reinen Rohrzuckerlösungen und durch praktische Analysenversuche an Konfitürenproben bewiesen. Avant le dosage du sucre, la préparation des produits — par exemple la clarification et l’inversion — peut se faire, selon le procédé publié par l’auteur, ä une fagon bien simple et sure. Au lieu de la clarification incommode, exécutée au moyen de sous-acétate de plomb, Г auteur suggere la clarificiation selon Carrez; ä la place de l’inversion par l’acide chlorhydrique fort, une inversion dans un médium d’acide chlorhydrique faible? (de 0,03 n), ä la température du bain d’eau chaude, est recommandée.. En employant ces procédés, on peut éviter les difficultés fameuses s’opposantes au dosage du sucre. Dans la solution clarifiée et inversée ä la fagon mentionnée ci-dessus, le dosage est effectué ä la méthode de SchoorlRegenbogen. L’authenticité. du procédé décrit est fondée sur d’analyses des solutions pures de sucre, ainsi que des marmelades, exécutées par l’auteur lui-méme. By the method evolved by the author, the sample can be simply and reliably pre-treated (clarified and inverted) prior to the determination of sugar. In place of the clarification by lead acetate, a cumbersome method leading to sugar losses, the author prefers the Carrez clarification, whereas in place of the inversion by concentrated hydrochloric acid, the Fellenberg inversion by 0,03 N hydrochloric acid at the temperature of the boiling water bath is proposed. With the use of these two methods, difficulties of sugar determinations may be eliminated. In the liquid clarified and inverted, sugar is determined by the Schoorl and Regenbogen method. The reliability of the evolved method was proved by the author by tests carried out in pure sugar solutions and with fruit jam samples.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1957
Kötet: 3
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 80-85
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81606/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 83. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 26. 10:19
Utolsó módosítás: 2023. szep. 26. 10:19
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81737
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet